Paro-assistent, dit is waarom je het wilt worden!

Meer verantwoordelijkheid en complexere handelingen uitvoeren bij patiënten met parodontale problemen

Nieuw binnen het vakgebied van tandartsassistenten is de mogelijkheid om je te laten opleiden en diplomeren tot paro-assistent. Het diploma paro-assistent is de hoogst haalbare graad binnen het assistentenvak, waarbij je deels werkt op hbo-niveau.

Als paro-assistent ben je in staat om, in opdracht van de tandarts, zelfstandig een aantal parodontitisbehandelingen uit te voeren. Hierbij staan twee kerntaken centraal: paro-preventie en subgingivaal reinigen. Daarnaast wordt verwacht dat jij een sterk analytisch vermogen hebt. Jij kunt de situatie in de mond van jouw parodontitispatiënt beter beoordelen dan paro-preventieassistenten.

Prikkel de psycholoog in jezelf en help je patiënten nog beter

Als preventieassistent maak je de switch van assisteren naar zelfstandig behandelen en patiënten adviseren. Als paro-assistent til je jouw vaardigheden naar een nog hoger niveau. De psychologie van gedragsverandering speelt een cruciale rol in jouw behandelingen. Je maakt echt impact en je weet patiënten als geen ander te motiveren om beter voor hun gebit te zorgen.

Daarnaast ben je als paro-assistent een goed alternatief op het moment dat er geen mondhygiënist werkzaam is in de praktijk. Jij weet namelijk als geen ander hoe je kwalitatief goede zorg moet verlenen. Dit betekent natuurlijk niet dat jij de mondhygiënist een-op-een vervangt. Jullie vullen elkaar namelijk goed aan op het moment dat jullie naast elkaar werken.

Hoe kom ik aan zo’n mooie kwalificatie ‘paro-assistent’?

Hoe snel jij ‘paro-assistent’ kunt worden, hangt af van jouw huidige opleidingsniveau. De volledige opleiding paro-assistent bestaat bij Edin Dental Academy uit twee delen:

 1. C1: paro-preventieassistent
 2. C2: paro-assistent

Deze opleiding kun je starten als je geregistreerd B-assistent, oftewel preventieassistent, bent. De volledige opleiding duurt 12 tot 13 maanden waarin je oefent in de praktijk, e-learnings volgt en praktijktraining krijgt.

In het eerste deel (C1) ligt de focus op de praktische vaardigheden van de initiële en nazorgbehandeling. Tijdens het tweede deel (C2) van de opleiding, ga jij je kennis van de parodontologie verdiepen en ga je je meer specialiseren op de gedragsverandering van de patiënt. Je volgt drie verplichte modules:

 • Verdieping parodontologie
 • Psychologie van gedragsverandering
 • Behandelen met impact

Verder kies je minimaal twee aanvullende modules. Wil je meer? Dat kan altijd! In dat geval kies je, kosteloos, meer dan twee modules:

 • Gezonde implantaten; instructies en reinigen
 • Parodontiumstatus opstellen
 • Speeksel en halitose
 • Voedingsadvies

Hierdoor ben je nog beter in staat om tandartsen, parodontologen en mondhygiënisten te ondersteunen.

Hou jij van een uitdaging? Ga er dan voor!

Enthousiast geworden? Vanaf september 2021 kun jij de opleiding tot paro-assistent volgen bij Edin. Op www.edin.nl/paro-assistent lees je meer over de opleiding en kun je je direct inschrijven.

 

Drie niveaus voor tandartsassistenten: A, B en C

De structuur Tandarts Assistentie ABC onderscheidt drie niveaus voor tandartsassistenten:

 • niveau A: de tandartsassistent die aan de stoel assisteert en/of baliewerkzaamheden uitvoert. Dit kan ook een omloopassistent zijn. A-assistenten kunnen zich aanvullend bijscholen tot ortho-assistent of het geven van lokale verdoving;
 • niveau B: de preventieassistent die, naast de taken van de A-assistent, ook zelfstandig een aantal (preventie)behandelingen uitvoert;
 • niveau C: de paro-assistent die, naast de taken van de A- en B-assistent, zelfstandig een aantal behandelingen op het gebied van parodontitis uitvoert en patiënten nog beter weet te begeleiden naar een goede mondgezondheid.

Deze drie niveaus zijn in het leven geroepen om het opleidingsniveau van assistenten te kunnen waarborgen en vastleggen. In de moderne tandartspraktijk worden taken steeds vaker gedelegeerd door de tandarts. Om ervoor te zorgen dat de tandarts dit met een gerust hart kan doen, waarbij de beste zorg richting patiënten is gewaarborgd, is het fijn als jij als assistent kunt aantonen voor welke taken jij wel en niet bent opgeleid.

Erkenning voor het vak tandartsassistent

In de loop van 2021 is het mogelijk om je bij de Stichting Tandarts Assistentie ABC te laten registreren. Zo kun je niet alleen richting jouw werkgever, maar ook patiënten laten zien tot welk niveau jij behandelingen kunt uitvoeren. Zo wordt jouw professionaliteit door de hele tandheelkundige branche erkend!

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws