Column Astrid Kuiper: Goed voorbeeld doet goed volgen

We leven al ruim een jaar in bizarre tijden – iedereen op aarde. Tot circa een half jaar geleden waren we als mondzorgverleners tamelijk exclusief met een bepaald onderdeel van onze ‘beroepsoutfit’. Sinds 1 december 2020 is dat niet meer zo.

Je ziet ze nu namelijk overal. Ze duiken op in allerlei soorten, maten en kleuren en worden op verschillende manieren gedragen, met of zonder dessin of logo. Ze zijn van uiteenlopend materiaal. De meer extreme typen onder ons dragen ze van metaal, rubber of leer. De gematigden kiezen voor katoen of normale ‘celstof’. Jammer genoeg kom je ze ook als afgedankt exemplaar tegen, op wegen, trottoirs en in bomen en struiken.

Inderdaad, ik heb het over het mondneusmasker. Het kostte enige tijd, maar nu is heel Nederland om – we dragen ze inmiddels bijna allemaal.

Aanvankelijk dreigde er een tekort. Gelukkig stonden er weldoeners op. De Chinese partner van onze Bedreigde Blauwe Vogel schonk onze ziekenhuizen er zo’n twintigduizend. Vervolgens gaven mondzorgpraktijken ruimhartig een deel van hun voorraad aan verzorgings- en ziekenhuizen.

Maar ziedaar: heel snel gebeurde er meer – ja, veel meer. Ondernemers, studenten, slagers en vele andere crea bea’s stonden op! Niet alleen in Nederland maar all over the world gingen mensen aan de slag. Kortom, het dragen van een mondneusmasker was niet langer ‘exclusief’ voor ons soort mensen, de mondzorgverleners.

Sinds kort besef ik dat mijn geliefde smiley voor velen een favoriet signaal was geworden. Wanneer ik voor de komst van de covid-19 tijdens mijn werk een appje ontving, stuurde ik steevast een korte app met deze emoticon terug, met andere woorden: ’sorry, ‘k ben aan het werk’. Tegenwoordig ontvang ik regelmatig apps van anderen met dit figuurtje met mondkap. Deze smiley fungeert nu als een algeheel symbool voor preventie, zowel voor de drager als voor zijn omgeving.

Bij ons op de afdeling in het ziekenhuis zien we bijna alle patiënten vanaf 13 jaar met een mondneusmasker op binnenkomen. Is daarmee alles gezegd? Nee, want wat me opvalt is dat niet iedereen het masker op de juiste wijze draagt. Velen dragen het onder de neus. En dat beeld tref je tevens op straat en in winkels aan.

Maar dat is nog niet alles. In tandheelkundige vaktijdschriften kom je op foto’s bij artikelen of reclames regelmatig een tandheelkundige professional óf fotomodel tegen die het mondneusmasker onder de kin draagt! Onder de kin? Hoezo preventie? Laten we als mondzorgverleners echt het goede voorbeeld geven – ook op foto’s – en het mondneusmasker dragen zoals het hoort: over neus, mond en kin. Dat is pas preventie!

Astrid Kuiper is preventieassistent en bve-docent. Zij is werkzaam bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Friesland, MCL Leeuwarden en is schrijver van kinderboeken. Contact: astridmkuiper@hotmail.com.

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws