“Elke tandartsassistent heeft het recht zich te ontwikkelen”

Groot nieuws! Edin Dental Academy, dat je waarschijnlijk al kent van de opleiding en bij- en nascholing voor tandartsassistenten, gaat samenwerken met uitgeverij Prelum. Hierdoor ontstaat een groot aanbod van nascholing voor tandartsassistenten: trainingen, e-learning, boekjes én dit nieuwsplatform De Tandartsassistent. Welke visie hebben deze twee samenwerkende aanbieders op nascholing? En wat gaat deze samenwerking voor jou betekenen? Je hoort het van Anne-Peter van Riet, algemeen directeur van Edin Dental Academy, en Ben Adriaanse, uitgever mondzorg bij Prelum.

Door: redactie De Tandartsassistent

Hoe kwamen jullie op het idee om samen te werken?
Ben Adriaanse (Prelum): Edin Dental Academy is bij veel tandartsassistenten al bekend. Assistenten komen graag naar Edin voor de opleiding en daarna voor bij- en nascholing. Prelum wilde een uitgave voor tandartsassistenten opzetten en Edin is daarbij de perfecte partner. En niet onbelangrijk: het is een prettige partij om mee samen te werken. Ik weet zeker dat als je ergens met optimisme en enthousiasme aan werkt, je dat terugziet in het eindproduct.
Anne-Peter van Riet (Edin Dental Academy): Met Prelum hebben we vanaf het begin een goed gevoel. Prelum maakt al jaren heel goede e-learnings, boeken en bladen voor de mondzorg en we willen daarom heel graag samen met hen ons aanbod voor tandartsassistenten uitbreiden. Met elkaar kunnen we tandartsassistenten van beginnend tot vergevorderd niveau heel veel bieden.

Wat ga je als tandartsassistent merken van deze samenwerking?
APvR: We komen met nieuwe initiatieven die we samen opzetten en aanbieden, onder andere voor tandartsassistenten (zie kader, red.).
BA: Helemaal nieuw is AccreDidact Preventieassistent dat deze maand van start is gegaan. Bij AccreDidact kun je trainingen volgen, e-learnings maken waarin video’s en casuïstiek voorbijkomen, je krijgt boekjes om door te werken… Het is heel afwisselend en je leert steeds alles over één belangrijk thema.
APvR: En dan is er het nieuwsplatform De Tandartsassistent. Daarmee brengen we tandartsassistenten het laatste nieuws, maar willen we jullie ook met elkaar in contact brengen. We merken in onze gesprekken met tandartsassistenten dat daar echt behoefte aan is, dus we zijn erg blij dat deze informatiebron er nu is.

Wat typeert jullie bij- en nascholing voor tandartsassistenten? Er zijn zoveel aanbieders, zijn die niet allemaal een beetje hetzelfde?
BA: Wat ons onderscheidt is dat we een hoge kwaliteit bieden in álle mediavormen. We hebben veel ervaring in trainingen op locatie, maar ook in e-learnings, boekjes, video’s en zelfs webinars. We doen er niets ‘even bij’. En omdat we ook voor tandartsen en mondhygiënisten een groot aanbod hebben, kun je er als mondzorgpraktijk dus je hele nascholingsbehoefte mee invullen. We hebben er echt zin in om met praktijken in gesprek te gaan en afspraken te maken.
APvR: Edin werkt al heel lang met tandartsassistenten, dus we kennen het veld goed en hebben al een heel groot aanbod aan nascholing. Dat wordt alleen maar groter met Prelum en AccreDidact erbij. Je kunt dus voor elke soort nascholing over elk mogelijk thema bij ons terecht, en dat voor een faire prijs.

Wat motiveert jullie om bij- en nascholing voor tandartsassistenten aan te bieden?
APvR: Mijn overtuiging is dat ieder mens het recht heeft zich te blijven ontwikkelen. Zowel persoonlijk als in je werk. Wij willen daarbij helpen. Onderwijs is veel meer dan dat je een taak moet uitvoeren en daar een opleiding voor volgt. Dat kan bij ons natuurlijk ook, maar wij willen in de eerste plaats dat je kunt groeien in je leven en werk. Veel assistenten gaan tegenwoordig ergens werken met de gedachte: hier heb ik kansen om mij te ontwikkelen. Voor werkgevers is het dus belangrijk om je assistenten die kans te bieden.
BA: Wij willen elke assistent uitdagen om nog beter te worden in het werk, en plezier te hebben in dat leerproces. Als je in de mondzorg werkt, willen wij ons steentje bijdrage om je daar te ontwikkelen. Dat is ons vertrekpunt.
APvR: Tegenwoordig is het ook de vraag of bij- en nascholing in je privé-werkbalans past. Het moet niet alleen inhoudelijk aansluiten, maar het moet ook te doen zijn. Je kunt niet zomaar zes weken een opleiding volgen en je werk en gezin achterlaten, dat kan niet. Je heb dus wel de flexibiliteit nodig om de nascholing een plek in iemands agenda te kunnen geven.

Wat zien jullie als goede bij- en nascholing?
BA: Nascholing moet altijd betrouwbaar zijn, dus heb je in de eerste plaats deskundige docenten nodig, die goed kunnen lesgeven. Daarnaast zorgen we er altijd voor dat de presentatie zo aantrekkelijk mogelijk is, zodat nascholing geen verplicht nummer, maar een feestje is.
APvR: We vinden allebei dat goede nascholing ermee begint dat je weet wat er speelt in de praktijk en dat vertaalt naar nascholing. We richten onze scholing zo in dat die direct aansluit op wat tandartsassistenten graag willen weten en leren, en op wat je in je werk veel tegenkomt.

Waar willen tandartsassistenten graag over lezen en nascholen, denken jullie?
APvR: Assistenten gaan steeds meer in de mond van de patiënt werken. Daardoor word je medebehandelaar van de patiënt, al heb je niet de eindverantwoordelijkheid. Omdat je uitvoerend bezig bent, wordt het belangrijker om op de hoogte te zijn van de context: waar ben ik mee bezig in de mond en wat verandert daarin? Welke manieren van behandelen zijn er? Welke ontwikkelingen zijn daarin? En dan komen er specifieke praktische vragen en inzichten bij, zoals: wat is het verschil tussen werken met ultrasoon ten opzichte van handinstrumentarium?
BA: Ook wij zien ook dat de tandartsassistent een steeds belangrijker rol krijgt binnen het mondzorgteam. Er zitten veel nieuwsgierige, ambitieuze, leergierige mensen bij die goed willen weten hoe het zit. Wij vinden het belangrijk dat er ook voor hen serieuze informatiebronnen zijn, met nascholing en nieuws specifiek op hen gericht. Zo kun je je beter in de context van het werk verdiepen, om je werk zo goed mogelijk te kunnen doen.

Zien jullie die nieuwsgierigheid bij tandartsassistenten die nascholing volgen?
APvR: Zeker. Wij zien in het algemeen dat hoe langer assistenten bepaald werk uitvoeren, hoe meer interesse ze krijgen in waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn. Daar kun je op inspelen met bij- en nascholing. Dan leer je dingen die horen bij je kennisgebied, ook in het werkveld om je heen. Anders blijft je kennis beperkt tot wat er binnen de muren van de eigen praktijk gebeurt. Als professioneel assistent wil je juist die bredere blik hebben, daarom is onafhankelijke nascholing zo belangrijk.

Er zijn ook tandartsen die zeggen: ik leid zelf mijn tandartsassistenten op…
APvR: Het aanleren van een taak, zodat een assistent een bepaalde handeling kan uitvoeren, is misschien niet de grootste uitdaging. Maar waarborgen dat iemand het daadwerkelijk begrijpt, goed doet, dat toetst en onafhankelijk kan vastleggen, dát kun je niet als je iemand zelf opleidt. Intern opleiden zien wij eigenlijk als een uitgebreide vorm van inwerken. Professioneel opleiden doet iets anders: het leveren van een veel bredere context. De patiënt moet altijd op de deskundigheid van zijn behandelaar kunnen vertrouwen. Je hoeft niet de diagnose te kunnen stellen en dat mag een assistent zelfs niet, maar toch heb je die kennis nodig. Soms ga je een deeltaak van een behandeling uitvoeren en dan moet je wel kunnen snappen wat je doet en waarom de tandarts voor een bepaald behandelplan heeft gekozen. De tandartsassistent anno 2021 is ‘de verlengde arm’ van de tandarts.

Kun je als tandartsassistent ook een rol spelen bij De Tandartsassistent?
BA: Dat kan zeker. De Tandartsassistent wordt een uitgave voor en door tandartsassistenten. Op onze website en op Facebook en Instagram kun je al meepraten over onze onderwerpen en over wat je maar wilt. Heb je een tip voor een artikel, of wil je misschien redactioneel een bijdrage leveren of zelf een artikel schrijven? Dan horen we graag van je via redactie@detandartsassistent.nl.

 

Wat is er nieuw?

  1. Deze maand is AccreDidact Preventieassistent van start gegaan, een nieuwe nascholingsaanbieder voor de leergierige preventieassistent. AccreDidact gaf al programma’s uit voor tandartsen (sinds 2012) en mondhygiënisten (sinds 2020) en biedt een combinatie van geaccrediteerde e-learnings, papieren naslagwerken en bonusmateriaal. Meer informatie en de introductieaanbieding op www.accredidact.nl.
  2. Voor tandartsen, mondhygiënisten én preventieassistenten organiseert Edin Dental Academy vanaf september 2021 AccreDidact-trainingen. Deze sluiten aan op de bijbehorende AccreDidactprogramma’s, zodat er een optimale combinatie van werkvormen wordt aangeboden. Abonnees van AccreDidact kunnen met korting deelnemen aan de trainingen. Meer informatie op www.edin.nl en www.accredidact.nl.
  3. Voor tandartsassistenten is er vanaf nu het nieuwsplatform De Tandartsassistent, met het laatste nieuws, achtergronden en reportages specifiek voor tandartsassistenten en (paro)preventieassistenten. Naast deze papieren versie heeft De Tandartsassistent ook een website, nieuwsbrief en social accounts.

 

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws