Kennis over gebitsverzorging kinderen kan beter

MIDDELBURG – Weten ouders eigenlijk wel hoe ze het gebit van hun kind het beste kunnen verzorgen? Vaak niet goed genoeg, blijkt uit een enquête van de KNMT. De beroepsvereniging voor tandartsen heeft ouders ondervraagd als onderdeel van de campagne ‘Een gezonde mond is kinderspel!’. De basisregels om gaatjes te voorkomen bleken lang niet bij alle ouders bekend zijn.

Ruim 1800 ouders deden mee aan de enquête. Uit de antwoorden bleek dat de meeste ouders wel weten dat je na het doorbreken van het eerste tandje al met poetsen moet beginnen. Ook is bij veel ouders bekend dat het poetsen langzaam opbouwen tot twee keer twee minuten per dag dan het beste is, en het kind na het poetsen geen fris of vruchtensap meer te laten drinken, maar alleen nog water.

Over het maximale aantal eet- en drinkmomenten op een dag voor een gezond gebit bestaat nog wel wat verwarring. Bijna de helft van de ouders weet dat het er niet meer dan zeven mogen zijn. Dat betekent dus naast ontbijt, lunch en avondeten niet meer dan vier keer een tussendoortje. Alleen dan kan speeksel de zuren die tanden aantasten steeds weer op tijd neutraliseren, zodat er geen gaatjes ontstaan.

Ook weet maar 36 procent van de respondenten dat het belangrijk is om vanaf het doorbreken van het eerste tandje je kindje al mee te nemen naar de tandarts. De tandarts, mondhygiënist of preventieassistent kan ouders dan tips geven hoe ze het beste de tandjes van hun kind kunnen poetsen. Ook kun je vaders en moeders voorlichten over het effect van eten en (fruit)sapjes op de ontwikkeling van bijvoorbeeld gaatjes.

Ook in jouw praktijk?
Met de campagne ‘Een gezonde mond is kinderspel!’ wil de beroepsvereniging van tandartsen eraan bijdragen dat er een ‘mondgezonde generatie’ opgroeit. Nu hebben meer dan twee op de drie kinderen in Nederland vóór hun achttiende verjaardag nog minstens één gaatje in hun gebit. Centraal in de campagne staan de zes basisregels voor gezonde tanden en kiezen. Mondzorgpraktijken kunnen bekendheid aan deze regels geven via hun wachtkamer en online. Al het materiaal hiervoor kun je vinden via de KNMT-website.

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws