Limburgs tekort aan assistenten in de (mond)zorg

MAASTRICHT – Uit de laatste cijfers van het UWV blijkt dat er in Limburg een gebrek is aan dokters-, apothekers- en ook tandartsassistenten, naast een al langer bestaand tekort aan zorgpersoneel.

Vanwege dit tekort is de uitkeringsinstantie samen met werkgevers en onderwijsinstellingen een opleiding gestart voor apothekersassistenten op MBO-4 niveau. Voor tandartsassistenten bestaat een dergelijke opleiding al een tijdje. Deze opleiding is voornamelijk bedoeld voor zij-instromers.

Eerder bleek al dat er in Limburg een groot tekort is aan gespecialiseerde verpleegkundigen, basisverpleegkundigen en verpleegkundigen voor de individuele gezondheidszorg.

In het begin van 2020 werd de banengroei afgeremd, maar de werkgelegenheid nam nog altijd toe. Dit was het gevolg van de coronacrisis, waardoor tandartsen bijvoorbeeld tijdelijk minder zorg konden bieden en het aantal consulten daalde. Eind september waren er in elke branche binnen de zorg meer banen dan een jaar eerder. Die toename was het duidelijkst te zien in de verpleging, bij de verzorging en in de thuiszorg. Eind 2020 was het niveau van openstaande vacatures in de zorg weer ongeveer gelijk aan een jaar eerder. Het aantal WW-uitkeringen onder zorgmedewerkers is gedaald ten opzichte van een jaar geleden, in tegenstelling tot veel andere beroepen. Er bestaat dus een krappe arbeidsmarkt voor tandartsassistenten en een tekort aan medewerkers.

(bron: De Limburger)

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws