Podcast: Hoe professionaliseren we het beroep van tandartsassistent?

Goede tandartsassistenten zijn goud waard voor een praktijk. Maar waar vind je een goed opgeleide assistent die precies weet wat zijn of haar taken zijn en deze ook naar behoren kan uitvoeren? Een verplichte opleiding voor assistenten is er namelijk niet en lijkt er voorlopig ook niet te komen. Maar je wilt wel een assistent die bekwaam en bevoegd is om gedelegeerde taken voor zijn of haar rekening te nemen. Daarom implementeert de KNMT de oorspronkelijk door de ANT ontworpen ABC-structuur. Anne-Peter van Riet van Edin Dental Academy vertelt erover in een podcast in de serie Mondzaken van Dental Tribune Nederland.

“De tandarts moet op de hoogte zijn van de bekwaamheid van de assistent,” stelt Van Riet, directeur van Edin Dental Academy en mede-initiatiefnemer van de ABC-structuur. “Maar hoe weet je of iemand bekwaam is? En hoe weet je of de afgeronde opleiding van kwaliteit is?” De ABC-structuur biedt volgens Van Riet duidelijkheid. Hij benadrukt dat het tekort aan mondhygiënisten tot gevolg heeft dat mondzorgpraktijken steeds vaker voor een goed opgeleide paro-assistent kiezen. Maar waar houdt het werk van de assistent op en begint dat van de mondhygiënist? En hoe delegeert een tandarts zijn taken op de juiste manier? In de podcast komen taakdelegatie, het functiegebouw, bekwaamheid en professionalisering aan bod.

Mondzaken is te beluisteren via onder meer Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws