De Hollywood smile: waarom (niet)?

Houten – Regelmatig geven patiënten aan dat ze óók graag een ‘Hollywood smile’ willen. Maar waarom eigenlijk? En wat heeft men hiervoor over en wat niet? Onderzoeksplatform Dentavox ging het na en hield begin dit jaar een enquête onder bijna 2000 mensen. De conclusie was duidelijk: de meesten van hen zouden zo’n behandeling ondergaan vanwege het verlangen om aantrekkelijker gevonden te worden.

Waarom wel?

Dit verlangen om zich aantrekkelijker te voelen blijkt veruit als belangrijkste reden (39%) om een make-over voor de perfecte glimlach te ondergaan. Respondenten geven aan dat het gevoel aantrekkelijker te zijn hun zelfvertrouwen vergroot. En dat heeft, zo denken zij, een groot positief effect op hun persoonlijke leven. Verder worden als belangrijke redenen genoemd dat ze de perfecte glimlach voor hun baan nodig hebben (13%) of dat de respondent simpelweg genoeg geld heeft om de behandeling te kunnen betalen (8%).

Waarom niet?

De behandeling voor een Hollywood smile is meestal voor lange tijd effectief en kan iemands uiterlijk compleet veranderen. Toch blijkt minder dan 1% van de respondenten de behandeling voor een perfecte glimlach te hebben ondergaan. Als belangrijkste reden om de make-over over te slaan wordt geldgebrek genoemd: 27% van de respondenten geeft aan niet genoeg geld te hebben. 19% ziet de noodzaak voor herbehandeling of moeilijkere zelfzorg als voornaamste reden tegen het krijgen van nieuwe, wittere tanden. Verder is 15% bang dat de tandarts de behandeling slecht uitvoert.

Perfecte versus natuurlijke glimlach

Terwijl 86% van de ondervraagden aangeeft een perfecte glimlach aantrekkelijker te vinden dan een natuurlijke glimlach, hebben de meesten van hen toch liever een partner met een natuurlijke glimlach. Hoewel bijna de helft mensen met een Hollywood smile betrouwbaarder vindt, is er voor 38% geen verschil in betrouwbaarheid. Wat verder nog opvalt, is dat 41% aangeeft het liefst een tandarts te hebben met een perfect gemaakte glimlach.

Wees alert op stoornissen

Kleine gebitsverfraaiingen zijn in elke mondzorgpraktijk aan de orde van de dag. Toch zijn er patiënten bij wie de hulpvraag niet helemaal ‘gezond’ is, zeker nu mensen tegenwoordig in hun mediagebruik voortdurend zogenaamd perfecte gebitten te zien krijgen. Zo komt in een recente podcast van het NTVT de morfodysfore stoornis aan de orde. Patiënten met deze stoornis, die bij 1 tot 2% van de bevolking voorkomt, hebben een verstoord beeld van hun eigen uiterlijk. Hierdoor komt het voor dat zij van de tandarts een ingrijpende esthetische behandeling eisen terwijl er niet of nauwelijks een gebitsafwijking te zien is. In dit soort gevallen is het van belang dat het mondzorgteam zich terughoudend opstelt en doorverwijst naar een andere hulpverlener, zoals een huisarts of psycholoog.

(bron: DentaVox)

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws