Column Astrid Kuiper: Samen

Hangen ze bij jullie al in de wachtkamer? Ja toch, hoop ik? Precies, ik heb het over de campagne Een gezond gebit is kinderspel! 6 tips voor ‘n gezonde kindermond. Prachtig initiatief van de KNMT, ondersteund door de NVK, helemaal omdat de poster nu ook in het Engels, Turks en Arabisch beschikbaar is. Laten we de campagne massaal delen én de posters ophangen in onze wachtruimtes!

Maar eerlijk is eerlijk, met alleen het delen en ophangen ervan zijn we er nog niet, hè? Nee, daarmee begint de preventie en bewustwording voor een gezond gebit. En daarna zijn wij als professionals aan de beurt. Om onze patiënten – en hun ouders of verzorgers – te trainen hoe dat te doen: de mond het meest effectief te verzorgen. We weten immers allemaal dat voor een adequate mondverzorging een aantal vaardigheden vereist is. Zo moet je het belang van een goede mondverzorging begrijpen, over een fijne motoriek beschikken, én de concentratie en het begrip hebben om gestructureerd te poetsen.

Heel veel van onze vaak jonge patiënten, maar ook de zorgafhankelijke – de naam zegt het immers al – en kwetsbare ouderen, beschikken niet (of niet meer) over al deze vaardigheden. Ze hebben hulp nodig bij hun mondverzorging van ons en van de ouder of verzorger.

Onlangs had ik een patiëntje dat onder behandeling is bij een orthodontist. Ze moest voortaan elektrisch poetsen van hem, zei ze. Trots liet ze me haar nieuwe elektrische tandenborstel zien. Een blik in haar mond leerde me dat die alles behalve tandplakvrij was. En ze had nota bene net gepoetst! Wat jammer – had ze zo haar best gedaan, echter zonder het gewenste resultaat.

Tijd voor actie! Samen stonden we voor de spiegel, zij mocht haar vaardigheden laten zien. Met veel inzet en enthousiasme ging ze aan de slag. De borstel ging in haar mond te keer als een defecte borstel in de autowasstraat: danste heen-en-weer, van boven naar onder, van links naar rechts. Stapje voor stapje stuurde ik, ‘de tandenpoetsjuf’, bij: lip/wang opzij houden, vaste volgorde, borstel het werk laten doen, vier tellen, tandvleesrandje mee poetsen, etc. etc. Na een poosje oefenen én mijn complimenten kreeg ze de slag te pakken. Glunderend verliet ze samen met de tandplakverklikkers én vervolgafspraak de behandelkamer.

En dan de oude heer met een dementiesyndroom die het volgens de zorg zelf kan. Meneers dentitie toont tandplak van weken, misschien wel maanden. Hij weet niet wat hij met de tandenborstel moet. De verzorgster kijkt verbaasd toe. Na zijn gebitsreiniging schenkt meneer me een stralende lach, met de woorden: ‘Wat lekker fris!’

Wat leert het voorgaande ons over mondverzorging? Dat we het samen doen! De Dijk zong het immers ooit al: “Ik kan het niet alleen.”

Astrid Kuiper is preventieassistent en bve-docent. Zij is werkzaam bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Friesland, MCL Leeuwarden en is schrijver van kinderboeken. Contact: astridmkuiper@hotmail.com.

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws