“Gebit toch geen slachtoffer van pandemie”

Is de coronapandemie slecht nieuws geweest voor de mondgezondheid onder de bevolking? Niet zozeer de gevolgen van de ziekte zelf, maar het mogelijk wegblijven bij de mondzorgpraktijk werd door sommigen gevreesd. Ook werden negatieve effecten vermoed van het veelvuldig dragen van een mond-neusmasker en mogelijk verminderde mondhygiëne door het wegvallen van bekende patronen en routines. De schadelijke effecten lijken mee te vallen, afgaande op artikelen van NRC en het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad.

Richard Kohsiek, Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), vertelt tegen NRC dat hij weinig uitgestelde tandartsbezoeken constateert: “Als je naar de landelijke cijfers kijkt, zie je dat slechts een klein aantal mensen het afgelopen jaar niet bij de tandarts is geweest, uit voorzichtigheid.” Corona kán wat achterstallig onderhoud hebben opgeleverd, zegt hij. „Maar als het gelijk zou betekenen dat gebitten er zo slecht aan toe zijn dat ze op instorten staan, moeten we onszelf achter de oren gaan krabben. Dat zou betekenen dat we ons beroep niet goed uitoefenen.”
Tandarts Stephen Codrington, van praktijk TandARTs Gorinchem, sluit zich hier in het NRC bij aan: “Enig achterstallig onderhoud is er wel, maar het is niet zo dramatisch dat het het benoemen waard is.” Zijn vakgenoot Wassil Malikzad van Tandartspraktijk AVT-kliniek in Utrecht heeft ook enkel licht achterstallig onderhoud geconstateerd. De problemen die zich wel voordeden werden vooral bij nieuwe patiënten vastgesteld, die bijvoorbeeld waren verhuisd en vanwege de pandemie wachtten met het zoeken naar een nieuwe tandarts.

Mond-neusmasker
Professor Wim Teughels, als parodontoloog verbonden aan het UZ Leuven, zegt in Het Nieuwsblad geen bewijs te zien voor een slechte invloed van het dragen van een mondmasker op de mond en het gebit: “Ik zeg niet dat het biologisch niet mogelijk is. In theorie zou er een verband kunnen zijn. Maar voorlopig is dat niet aangetoond.” Ook Frank Herrebout, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT), denkt niet dat een mondmasker rechtstreeks invloed heeft op de mond of de tanden, mogelijk wel indirect. Mensen sloegen volgens hem eerder een poetsbeurt over of erger, simpelweg omdat men het niet kon zien vanwege het masker. “Velen durven bijvoorbeeld langer met een afgebroken tand rond te lopen. Dat uitstelgedrag werkt complexere problemen in de hand. Elke situatie is anders, maar denk bijvoorbeeld aan slijtage van de andere tanden, of een dure prothese waar we de tand hadden kunnen herstellen,” schetst Herrebout. Anderzijds kan het mondmasker ook hebben gezorgd voor een eerdere constatering van een probleem. De eigen adem wordt eerder geroken, dus wanneer deze slecht is werden aandoeningen als parodontitis eerder opgemerkt.

(bron: NRC, nieuwsblad.be)

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws