Ook aandacht voor mondzorg ouderen in thuiszorg

Uit het eerder geplaatste artikel ‘In 2040 een “gaatjesvrije generatie?”’ bleek dat er een grote groep kinderen in Nederland niet naar de tandarts gaat, ondanks het feit dat zij tot hun achttiende recht hebben op gratis mondzorg. Naar aanleiding hiervan publiceerde CDA-kamerlid Joba van de Berg een nota waarin ze onder andere het belang van het goed onderhouden van het kindergebit voor de gezondheid aanstipt. Wim van der Torre, lid van de directie van Vitadent Mondzorg en geriatrisch tandarts, pleit in een opiniestuk op zorgnieuwswebsite Skipr juist voor aandacht voor goede mondzorg voor ouderen in de thuiszorg en het momentele gebrek hieraan. Volgens Van der Torre heeft 80% van de ouderen bij het binnenkomen in een zorginstelling last van problemen als ‘volledig weggecarieerde kiezen, jarenoude plak- en tandsteenresten en abcessen rondom implantaten’.

Van der Torre meent dat er in de thuiszorg sprake is van het ontbreken aan regie over de mondzorg: “De tandarts stuurt nog een briefje voor de halfjaarlijkse controle, maar de omgeving heeft daar doorgaans geen aandacht voor. Als op het tweede briefje eveneens geen reactie komt, schrijft het geautomatiseerde systeem van de tandarts de cliënt uit.”
Omdat ouderen tegenwoordig steeds vaker hun eigen tanden en kiezen behouden, is dit een problematische situatie. De mond is namelijk binnen een halfjaar compleet vervuild als deze niet onderhouden wordt.

Volgens hem nemen we wel verantwoordelijkheid voor de mondzorg van kinderen, maar niet voor de mondzorg van dementerende ouderen in de thuiszorg: “Ik vind dit een opmerkelijke situatie, gezien alle kinderen in Nederland wel de beste mondzorg krijgen die er is. De staat houdt kinderen niet verantwoordelijk voor hun mondzorg en dekt de kosten hiervoor volledig. Het resultaat is dat mensen in de reguliere mondzorg jarenlang een mooi gebit behouden en naar een levensloopbestendige mondzorg toegroeien. Tot het moment dat ze bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer krijgen en zijn overgeleverd aan de thuiszorg.”

Van der Torre noemt de volgende zaken om het probleem aan te pakken:

  • Mondzorg moet meer geïmplementeerd worden binnen de studie geneeskunde:
    “Ik train honderden artsen en zij hebben mij meermaals laten weten dat zij een grote behoefte hebben aan kennis over mondzorg. Zij geven aan dat tijdens de studie Geneeskunde slechts nul tot twee uur aandacht wordt besteed aan mondzorg. De geneeskunde is leading binnen het zorgspectrum, dus als mondzorg grotendeels ontbreekt in dit vakgebied, dan geldt dat ook voor de rest van de zorgketen. “
  • Financiële dekking:
    “Cliënten in de thuiszorg zijn doorgaans niet verzekerd voor mondzorg, terwijl dit wel geldt voor de reguliere mondzorg en de zorginstelling. Echter is juist in deze tussenperiode, wanneer mensen zich in de kwetsbaarste fase van hun leven bevinden, mondzorg onmisbaar. Laten we als stakeholders kijken naar mogelijkheden voor een basisfinanciering voor het behoud van een gezonde mond en het voorkomen van pijnklachten.”
  • Goede organisatie ambulante mondzorg:
    “Deze teams moeten van alle kanten worden gefaciliteerd. Voor thuiszorgorganisaties is hierin een cruciale rol weggelegd. Zij kunnen problemen in de monden signaleren en de ambulante mondzorgteams hiervan op de hoogte stellen.”

(bron: Skipr)

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws