Column Mattie Steens: Vliegende kiep

In mijn vorige column schreef ik dat ik mijn praktijk verkocht had en daarna docent werd. Dat is slechts ten dele waar. Na de verkoop van mijn praktijk, huis en auto ben ik eerst waarnemer geworden. Vliegende-kiep-tandarts als het ware. Tien jaar lang konden praktijkmanagers me om half zeven ’s morgens bellen met de mededeling dat hun tandarts ziek, zwak of misselijk was. Gevolgd door de vraag of ik haar kon komen redden van een overvolle agenda, ze niet alles en iedereen af hoefde te bellen en afgebelde afspraken pas drie maanden later ingepland konden worden. “Geen paniek,” zei ik dan, “ik kom eraan!”

In die tien jaar heb ik van heel wat leuke, gezellige en fijne tandheelkundige teams deel uit mogen maken. Soms een week, een maand, of af en toe een dag. Maar altijd met enthousiasme en nieuwsgierig naar waar ik nu weer terechtkwam en hoe dit team met elkaar, de patiënten, hun tandartsen en mij zouden omgaan.

Ik vond het superleuk aan het begin van zo’n waarneming kennis te maken met het hele team. En meteen gekoppeld te worden aan Chantal, Elise of Margot. Zo van: “Ik ben vandaag de tandarts, jij mijn assistent… en zie het deze dag maar te rooien met zijn tweeën.” Ineens zit er een andere tandarts naast haar, met weer zijn eigen manier van werken, terwijl ze net zo lekker gewend was aan haar ‘eigen’ tandarts. Maar aan het eind van de dag konden we zeggen dat we fijn en goed hadden gewerkt!

Dat iedere tandarts zijn eigen manier van werken heeft, verbaast mij trouwens wel. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: gezonde monden voor iedereen. Daar zou toch eenzelfde strategie en werkwijze bij moeten horen. Zoveel verschillen de kiezen in Leerdam niet met die in Zevenbergen. Dat het boren van vullingen slechts symptoombestrijding is, daar zijn we toch inmiddels wel achter. De nadruk moet liggen op preventie. Wat niet stuk is, hoeven we ook niet te repareren. En wat ooit gerepareerd is, wordt nooit meer zo mooi als voorheen.

Vooral het motiveren tot een gezond en suikerarm voedingspatroon zou de hoofdmoot van ons werk moeten zijn. Dan zouden we zelfs het meeste repareerwerk achterwege kunnen laten. Hier ligt een grote en belangrijke rol voor jullie als tandartsassistenten!

Mattie Steens (63) studeerde in 1982 af als tandarts en verzorgt tegenwoordig als trainer bij- en nascholing voor tandartsassistenten. Daarnaast is hij momenteel vaccineerder bij GGD Rotterdam.

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws