Omscholen tot tandartsassistent werkt!

Wie enthousiasmeer jij met de subsidieregeling in de regio Amersfoort?

Sinds een aantal maanden is het mogelijk om met subsidie de opleiding tot tandartsassistent te volgen. De samenwerking tussen Edin, het Werkgeversservicepunt (samenwerking tussen UWV en gemeenten) en Leerwerkloket in de regio Amersfoort biedt aanstaand assistenten een toffe werkplek in de praktijk en een kosteloze opleiding tot tandartsassistent. Ken jij iemand in jouw omgeving die hier wel oren naar heeft? Tip hem gerust! Zijn jullie in jouw praktijk nog op zoek naar nieuwe collega’s, laat jouw praktijkmanager dan weten van de regeling en wie weet voegen jullie binnenkort een leuke nieuwe collega toe aan het team!

René Vos deelt zijn ervaring

Benieuwd naar de ervaring van andere praktijken? In een kort interview deelt René Vos, oprichter en mede-eigenaar van Tandartsenpraktijk Nieuwland, zijn ervaring.
“Toen ik in 1996 startte met mijn praktijk, nam ik mijn eerste assistent aan via het UWV. Toen ik deze regeling van Edin en het UWV tegenkwam, was ik direct enthousiast om het nog eens te proberen!,” aldus René Vos.

 Hoe ben je bij deze regeling terecht gekomen?

Ik was al een tijdje op zoek naar een tandartsassistent en merkte dat het via de reguliere kanalen lastig is om een goede kandidaat te vinden. Op advertenties wordt matig gereageerd en ook het inschakelen van een bemiddelingsbureau is geen garantie voor een passende kandidaat. De coronacrisis was voor mij aanleiding om het buiten de reguliere kanalen te zoeken. Uit ervaring weet ik dat er veel mensen zijn die het vak tandartsassistent niet kennen maar er wel heel goed in kunnen worden. Ik geloof dan ook dat er veel mensen noodgedwongen thuiszitten die zich graag willen laten omscholen. Toen ik via een nieuwsbrief de subsidieregeling voorbij zag komen, heb ik meteen contact opgenomen.

Hoe ging dat toen verder?

Het UWV heeft een voorselectie gedaan en mij een stuk of tien kandidaten voorgelegd. Ik kreeg zowel het CV als een korte motivatie per kandidaat. Uiteindelijk heb ik vijf kandidaten uitgenodigd voor een persoonlijke kennismaking. Daarbij heb ik vooral gekeken naar kandidaten met aantoonbare affiniteit met de zorg of ervaring in een baan met flexibele werktijden. Werken in de tandartspraktijk is immers geen ‘9 to 5 job’.

 Hoe vond je de kwaliteit van de kandidaten?

Het is altijd lastig om op papier te beoordelen of iemand geschikt is voor het vak tandartsassistent. Daarnaast is het voor kandidaten heel erg lastig om vooraf goed te bedenken of het vak tandartsassistent past. Dat merkte ik ook in de gesprekken. Niet alle kandidaten hadden goed voor ogen waarom ze de omscholing zien zitten. Daarom heb ik een aantal kandidaten een dag laten meelopen. Enerzijds zodat ze gevoel krijgen bij het werk in de praktijk, anderzijds om zelf een beeld te krijgen van de persoon. Het is voor mij heel erg belangrijk of iemand goed in het team past. Veel belangrijker dan de ervaring. Uiteindelijk heb ik een heel geschikte kandidaat gevonden met wie ik inmiddels al twee maanden fijn samenwerk.

 Nu de assistent in dienst is, hoe is dat verder praktisch geregeld?

De eerste twee maanden betaalt het UWV de assistent nog. Dat is heel fijn. Dit geeft ons beide de ruimte om echt te ontdekken of er een goede klik is. Inmiddels heb ik de assistent een jaarcontract aangeboden. Ze start haar opleiding bij Edin in september. De financiële afwikkeling rondom de opleiding doen het UWV en Edin onderling, ook dat is heel fijn. Zo kan ik me volledig richten op het inwerken van de assistent.

Raad je praktijken aan om met deze regeling te werken?

Ja, absoluut! Het is heel fijn om mensen een kans te bieden een nieuw vak aan te leren en natuurlijk is het voor de praktijk heel fijn om iemand aan het team te kunnen toevoegen. Het is wel goed om je te realiseren dat je moet investeren in een dergelijke samenwerking. Op het moment dat je met een onervaren iemand start, duurt het gewoon een tijdje voordat iemand als volwaardig assistent aan de slag is. Tot slot is het financieel natuurlijk erg aantrekkelijk om iemand via deze regeling aan je te binden. Assistenten krijgen een gedegen opleiding via Edin die volledig wordt vergoed door het UWV. Win-win toch?!

Enthousiast geworden? Bekijk de mogelijkheden voor jouw praktijk!

Op www.edin.nl/opleiden-met-subsidie lees je meer over de procedure. Je kan ook direct contact opnemen met Marieke van Ramselaar van het UWV, via marieke.vanramselaar@uwv.nl. Zij inventariseert de wensen en start daarna de selectieprocedure op. Wie weet hebben jullie binnen no-time een geschikte kandidaat gevonden om jullie praktijk te komen versterken!

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws