Wijs patiënten op Stoptober

‘Stoptober’ komt er weer aan: een jaarlijkse landelijke campagne waarbij deelnemers 28 dagen niet roken in oktober. Het is een theoretisch onderbouwde en bewezen effectieve methode: uit onderzoek (2017) van het AMC is gebleken dat 70% van de deelnemers het volhoudt om de volledige vier weken niet te roken en dat het 50% zelfs lukt minstens drie maanden van de sigaret af te blijven.

Als tandartsassistent is dit een uitgelezen kans om patiënten te wijzen op Stoptober: het biedt een concrete aanleiding om stoppen met roken te bespreken. Het is bovendien bewezen dat een stopadvies van een zorgverlener significant vaker leidt tot een stoppoging.

Je kunt de patiënt erop wijzen dat stoppen met roken bijdraagt aan een gezonde mond. Vaak weten mensen dat ze van roken longkanker en hart- en vaatziekten kunnen krijgen, maar zijn ze zich niet bewust van de schadelijke effecten op de mondgezondheid heeft. Enkele van deze negatieve effecten:

  • Grotere kans op mondkanker: de schadelijke stoffen teer en nicotine komen vrij bij het roken. Deze stoffen beschadigen het weefsel in de mond waardoor afwijkende cellen kunnen ontstaan.
  • Meer tandplak: rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers en dus een grotere kans op tandvleesontstekingen. Deze zijn bovendien vaak ernstiger bij rokers en de behandeling ervan slaat doorgaans minder goed aan.
  • Kans op losse tanden en kiezen: nicotine vernauwt de bloedvaatjes in het tandvlees waardoor het tandvlees minder snel bloedt. Hierdoor worden de verschijnselen van een tandvleesontsteking onderdrukt en wordt het minder snel ontdekt. Als een tandvleesontsteking te lang onopgemerkt blijft, kan dit leiden tot verlies van tanden en kiezen.
  • Gele tanden: roken kan tanden, kiezen en vulmaterialen verkleuren. Rookaanslag is dan aanslag van bijvoorbeeld koffie of thee. Roken maakt ook het schoonhouden van een kunstgebit moeilijker.
  • Minder goede adem, reuk en smaak: rokers ruiken en proeven minder goed dan niet-rokers. Ook is roken een veel voorkomende oorzaak van een slechte adem.

Al na twee tot zes weken na het stoppen met roken is een gunstig effect zichtbaar in de mond. De conditie van het tandvlees gaat niet verder achteruit en tandvleesbehandelingen slaan beter aan.

Je kunt de Stoptober-toolkit binnen de praktijk gebruiken om aandacht te besteden aan de actie. De gratis toolkit bevat posters, flyers en visitekaartjes waarmee patiënten verwezen worden naar de website van Stoptober. Hier kunnen ze meer informatie vinden en zich vanaf 2 september inschrijven voor deelname.

(bron: Trimbos Instituut, Ivoren Kruis)

 

 

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws