Petitie: “Mondzorg terug in basispakket”

AMSTERDAM – Medische ngo Dokters van de Wereld is een petitie gestart om de mondzorg terug in het basispakket te krijgen. Sinds begin jaren negentig zit de mondzorg voor volwassenen niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. Daarom moet je je als volwassene óf extra verzekeren óf mondzorgkosten uit eigen zak betalen. Momenteel hebben anderhalf miljoen mensen hier geen geld voor. Dit getal zal, zo is de verwachting, vanwege de coronacrisis nog verder oplopen.

De gevolgen op zowel individueel als maatschappelijk niveau zijn groot. Wanneer iemand ontstoken kiezen of tandvlees niet laat behandelen, kan dit leiden tot tandbederf, bloedend tandvlees en heftige pijnklachten. Pijn kan weer leiden tot slapeloosheid of eetproblemen. Bovendien schamen mensen met een slecht gebit zich daar vaak voor, waardoor ze zich sociaal isoleren.

Kosten gebitsaandoeningen: 3 miljard
Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat het productiviteitsverlies (indirecte kosten) door tandziekten in Nederland wordt geschat op drie miljard euro per jaar. Mensen met tandziekten zijn immers vaker ziek kunnen daardoor minder of helemaal niet meer kunnen werken. Dit leidt tot grote economische schade. Wanneer de mondzorg voor volwassenen wordt opgenomen in het basispakket, zou dit volgens het CPB tussen de 1,2 en 1,9 miljard euro kosten. Dit is dus uiteindelijk voor iedereen voordeliger, betoogt Dokters van de Wereld.

Vind je het ook een goed plan dat de mondzorg terug komt in het basispakket? Als tandartsassistent kun je ten eerste zelf de petitie tekenen. Ook kun je je collega’s en patiënten op de petitie wijzen.

(bron: DoktersvandeWereld)

Vorig artikelWijs patiënten op Stoptober
Volgend artikelActivisten

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws