41 jaar tandartsassistent … bij dezelfde tandarts

Veel tandartsassistenten blijven hun werk vele jaren met plezier uitoefenen. Soms wel twintig of dertig jaar. Maar wat dacht je van 41 jaar werken als tandartsassistent, en ook nog van dezelfde tandarts? De Winterswijkse assistente Anja Tetelepta en ‘haar’ tandarts Jan Hengeveld weten er alles van en vertellen erover in Achterhoek Nieuws.

Het verhaal begint in 1980, als Anja Tetelepta zonder werk zit. Via via wordt ze gevraagd te solliciteren voor de functie van tandartsassistente bij de toenmalige tandarts. “Ik dacht: laat ik het maar proberen, dan zie ik wel of ik het leuk ga vinden. Na anderhalf dag inwerken begon ik. En nu zit ik eenenveertig jaar later hier,” vertelt Anja aan Achterhoek nieuws.

De praktijk werd algauw overgenomen door tandarts Jan Hengeveld en verhuisde sindsdien eenmaal binnen Winterswijk. In de tussentijd is Anja meegegroeid tot spil van de praktijk. “Zij verzorgde de planning, het contact met de buitenwereld en deed de administratie,” zegt Jan. “Ik hoefde me nergens mee te bemoeien.” Daarnaast volgde zij de opleiding tot tandartsassistent en later tot preventieassistent. Door regelmatige bijscholing en cursussen van Anja bleef ze op tandheelkundig en IT-gebied volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Hoe blijf je gemotiveerd?
“Ik denk dat ik het veertig jaar vol heb kunnen houden door de vrijheid die ik krijg om mijn werk te doen”, zegt Anja. “Als ik iets door omstandigheden niet afkrijg, dan kan ik dat uitstellen, zonder dat ik opgejaagd word. Dat gevoel van vrijheid vind ik heel prettig.” Tandarts Jan Hengeveld beaamt dit. “Ik ben niet echt een werkgever die zegt wat mensen moeten doen. Ik vertrouw op de professionaliteit van mijn medewerkers. Wie er uiteindelijk naast me staat aan de stoel, maakt me niet zoveel uit. Dat mogen ze onderling regelen en komt altijd goed.”

Vertrouwen speelt dan ook een belangrijke rol in de arbeidsrelatie tussen Anja en Jan. “Na al die jaren weet Anja bijna alles van me, alleen mijn pincode niet,” vertelt Jan lachend aan Achterhoek Nieuws. Ruzie of grote woordenwisselingen hebben ze in de afgelopen jaren niet gehad. “De sfeer is altijd goed geweest. Er zijn ontzettend veel dingen geweest waar we om moesten lachen, en humor is zo belangrijk voor de werksfeer” vertelt Jan. “Het enige nare dat gebeurd is, is dat er twee (oud-) medewerksters aan ziekte zijn overleden. Dat heeft echt wel impact gehad.”

Ook na veertig jaar gaat Anja nog steeds zonder tegenzin naar de praktijk. “Ik vind het nog steeds leuk,” zegt ze. “Voorlopig ga ik nog even door.”

(bron Achterhoek Nieuws Winterswijk)

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws