Je werkplek: zit dat wel goed? | Moet je alles kunnen zien?

Aflevering 2: Moet je alles kunnen zien?  

DOOR Amber Denekamp

De vorige keer schreef ik in deze rubriek over een aantal basisvoorwaarden. Bijvoorbeeld of je nu beter zittend of staand kan werken. Ook vind ik het altijd belangrijk dat je weet dat jij als assistent een onmisbaar onderdeel bent van het tandheelkundige team. Zonder stoelassistent heeft de tandarts een zware dag. Vergeet ook niet dat jij dé kenner bent van four-handed werken. De tandarts kan nog veel van je leren. Neem die rol ook op je. Het is tenslotte teamwork. Samen kom je verder!

Vorige keer stelde ik jullie de vraag of je als stoelassistent altijd alles moet kunnen zien. Deze vraag wil ik deze keer graag bespreken. In mijn trainingen is dit soms een onderwerp van flinke discussie. Voor veel stoelassistenten is het klip en klaar. Natuurlijk moet je alles kunnen zien! Als je het niet ziet, dan kan je toch niet assisteren?

Nou, dat waag ik te betwijfelen…

In sommige situaties is het erg lastig om goed zicht in de mond van de patiënt te krijgen. Achterin de mond is het uiteraard lastig. Maar ook als de tandarts erg over de patiënt gebogen zit, of grote handen heeft die het zicht wegnemen. Om het goed te kunnen zien, moet je soms sterk buigen of opzij leunen. Nu is dit voor even niet zo erg. Maar zonder dat je het door hebt, zit je vaak hele dagdelen scheef of gebogen. Dat is niet prettig voor je rug, nek en armen.

Het heikele punt is meestal dat assistenten graag een stap vooruit denken en controle houden. Dit is natuurlijk een belangrijk deel van je vak! Maar vooruit denken en controle houden kan op meerdere manieren. Stel jezelf de vraag: is het écht nodig dat ik alles zie? Kan ik ook op andere manieren, zonder direct zicht, weten wat de tandarts doet?

Vooropgesteld, in sommige situaties moet je echt even opletten. Uiteraard zal je dit dan ook doen. Maar in veel standaardsituaties hoef je echt niets te zien. Bedenk weer dat je werkt als een team. De tandarts ziet namelijk alles. Maak samen afspraken. Je kan de tandarts een signaal geven dat je niet meer direct zicht hebt. Vraag of hij toelicht wat hij doet, of wat zijn timing is. Jij kan dan ontspannen zitten en toch controle houden. Ook kan je afspreken dat de tandarts je een klein duwtje geeft met de boorkop als je niet helemaal op de goede plek zit met je instrument. Hij kan ook toelichten waar hij wil dat je bijvoorbeeld de blauwe lamp of afzuiger vasthoudt.

Wees creatief. Gebruik bijvoorbeeld zelf ook een spiegel voor indirect zicht. Of denk mee. Moedig de tandarts aan waar mogelijk te werken met cofferdam. Dat maakt jouw werk ook makkelijker. Leg het bij de betreffende behandelingen alvast klaar. Nog beter: leer het zelf toe te passen. Dit vergt natuurlijk allemaal zorgvuldige afstemming met de tandarts met wie je samenwerkt.

De basis van een goede four-handed samenwerking is vertrouwen in het team. Als de tandarts weet wat jij wel of niet ziet, dan kan hij daar op inspelen. Het zal je misschien verrassen dat de meeste tandartsen dat geen enkel probleem vinden.

Verder is goed samenwerken vooral veel samen oefenen. Tandarts en auteur Herlund Skovsgaard noemt dit ‘dancing hands’. Goed getrainde handen en een vloeiende (four-handed) samenwerking geeft een ontspannen behandeling. Niet alleen voor de patiënt, maar met name voor het team.

In de volgende rubriek wil ik aandacht besteden aan de zelfstandig werkende (paro)preventieassistent. Heb je alvast prangende vragen voor me? Mail ze dan naar redactie@detandartsassistent.nl of reageer hieronder.

Amber Denekamp is ergonoom, registerarbeidsdeskundige en directeur/eigenaar van Terzet. Zij geeft regelmatig cursussen en voordrachten over ergonomie in de mondzorg en heeft talloze (mond)zorgverleners van advies over ergonomie en arbeids(on)geschiktheid voorzien.

Vorig artikelDe Mond Niet Vergeten
Volgend artikelVoorlichting?

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws