Geen voorrang voor mondzorgverleners bij boosterprik

UTRECHT – Nu Nederland is gestart met het geven van een derde vaccinatie rijst opnieuw de vraag: wie mag er eerst? Het was een tijdlang onduidelijk of mondzorgverleners, waaronder tandartsassistenten, versneld in aanmerking konden komen voor deze zogenoemde boosterprik. Na vragen van de Mondzorgalliantie heeft het ministerie van VWS laten weten dat dit niet het geval is.

De onduidelijkheid kwam voort uit het gebruik van verschillende termen in de communicatie over de boosterprik. Het ministerie noemde enkele malen ‘alle zorgverleners met direct patiëntencontact’ als voorrangsgroep, maar beperkte die groep op andere momenten juist tot bijzondere doelgroepen en/of specifieke zorgberoepen. De alliantie van KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT vindt het jammer dat door deze ongelukkige communicatie verwarring is ontstaan.

Wel heeft de alliantie begrip voor het besluit. Mondzorgpraktijken vormen nog altijd geen besmettingshaarden dankzij de bescherming van de huidige vaccinatie, het naleven van algemene hygiënemaatregelen en de triage die zo veel mogelijk uitsluit dat patiënten met corona de praktijk bezoeken. Als tandartsassistent behoor je dus niet tot de beroepen die het hoogste risico lopen op besmetting.

De verwachting is dat de boosterprik vooral bijdraagt aan het beperken van het ziekteverzuim als gevolg van milde klachten bij een COVID-19-besmetting. Dat zou de zorgcontinuïteit ten goede komen. Tandartsassistenten zullen echter nog even geduld moeten hebben tot ze, net als alle andere Nederlanders, op basis van hun leeftijd in aanmerking komen voor een derde vaccinatie.

(bron: KNMT)

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws