Je werkplek: zit dat wel goed? I Aflevering 3

DOOR Amber Denekamp

De zelfstandig werkende (paro)preventieassistent

De zelfstandig en solo werkende preventieassistent komt steeds meer in beeld. Ook zien we steeds vaker assistenten doorstromen naar functies waarbij ze zelfstandig patiënten behandelen. Het is een waardevolle aanvulling en ondersteuning in de tandartspraktijk.

In de praktijk kom ik goed opgeleide preventieassistenten tegen die met veel liefde het vak uitoefenen. De meeste opleidingen besteden aandacht aan gezond en ergonomisch werken. Dat is ook heel belangrijk. Het is mooi om een vak te leren, maar je moet het ook kunnen volhouden! In de praktijk krijg ik regelmatig vragen van preventieassistenten. Ik wil in dit stukje een aantal veelvoorkomende vragen of knelpunten toelichten. 

Positie ten opzichte van de patiënt

Gebruik alle klokposities die tot je beschikking zijn, maar ga niet aan de verkeerde kant naast de patiënt zitten. Voor rechtshandigen zijn dit de posities 9-13 uur, voor linkshandigen spiegelbeeld. Het uitgangspunt hierbij is dat je recht voor het te behandelen element zit. Zit je er niet recht voor, dan ga je altijd ergens compenseren. Je gaat dan scheef zitten, of je moet je armen optillen of je polsen ongemakkelijk buigen. Vaak zie ik dat preventieassistenten blijven ‘hangen’ in 10 of 13 uur. Ik zie daarbij vaak, zeker op 10 uur, dat de elleboog van de behandelaar helemaal over de borst van de patiënt komt. Dat is een ongemakkelijke houding. Beweeg dus voortdurend mee. Beschouw het maar als dansen, steeds een andere positie! 

Beweeg de patiënt mee

In navolging hierop: beweeg ook steeds de patiënt mee. Het kantelen van het hoofd (‘ja’ knikken) is vaak wel bekend. Het draaien (‘nee’ schudden) gebeurt ook vaak wel. Maar het zijwaarts bewegen van het hoofd van de patiënt gebeurt nog erg weinig (middelste plaatje). Vooral als je naast de patiënt zit, dus op 9 of 10 uur, is dit heel belangrijk. Probeer dit vaker uit. Je zal zien dat je dan veel minder met je elleboog boven de patiënt komt. Je kan dan makkelijker recht voor je werkveld zitten. Sommige units laten dit slecht toe. Het hoofdsteuntje is soms te smal, of schelpvormig. Gebruik dan een nekrolletje of een kussentje. Geef jezelf wat tijd om dit te oefenen.

Wissel af

Vaak staat de agenda erg vol en is het lastig afwisseling te zoeken tijdens het werk, terwijl dat wel heel belangrijk is. Er zijn een paar trucjes. Haal de patiënten zelf op uit de wachtkamer. Maar probeer ook af en toe staand te werken. Behandelingen waarbij je het voetpedaal niet nodig hebt, kan je deels staand doen. Probeer dit eens uit bij poetsinstructie, of bij een patiënt bij wie je alleen handinstrumenten gebruikt. Ook kan je een deel van de behandeling staand doen. Voorwaarde is wel dat de patiëntenstoel dermate hoog kan, dat je ongeveer op ellebooghoogte kan werken. Niet leunen tegen de stoel, en sta op twee benen. Al doe je dit maar een paar momenten per dag, het onderbreekt het aaneengesloten zitten.

Hoewel je agenda altijd druk is, en het tempo hoog ligt, neem toch tijd om bovenstaande tips te oefenen. Het hoeft niet allemaal tegelijk. Hoe vaker je oefent, hoe sneller je het onder de knie krijgt.

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws