ZZP-tandartsassistent is in opmars

AMSTERDAM – Bij bijvoorbeeld tandartsen en mondhygiënisten is het al gebruikelijk, maar ook preventie- en tandartsassistenten gaan steeds vaker als zelfstandige aan de slag. Hierover schrijft Arts & Auto. Door de grote vraag naar tandartsassistenten is er werk genoeg, en als zzp’er kunnen ze vaak een hoger uurloon verdienen.

Kiezen voor een toekomst als zelfstandige heeft voor- en nadelen. Je hebt meer vrijheid, kunt zelf je opdrachtgevers kiezen en kunt onderhandelen over het uurtarief. Nadelen zijn er ook: er is nauwelijks sprake van arbeidsvoorwaarden en je krijgt dus niet uitbetaald bij ziekte, vakantie en dergelijke. Het hogere loon moet hiervoor compenseren.

Een andere complicatie kan zijn dat het op de werkvloer soms tot scheve gezichten leidt als je als zzp-assistent een stuk meer verdient dan collega’s die in loondienst zijn.

De beroepsvereniging voor tandartsen KNMT ziet veel voorbeelden van tandartsen die op zoek zijn naar een zzp-assistent om het personeel aan te vullen, omdat ze dat via andere wegen niet lukt. De aanstelling van een zzp’er kan tijdelijk zijn, maar ook langdurig. Daarnaast is te zien dat steeds meer assistenten zich als zelfstandige aanbieden. Officiële cijfers zijn er niet, maar Arts & Auto ging na dat het aantal zelfstandig geregistreerden waarin het woord ‘tandartsassistent’ voorkwam, tussen 2017 en 2022 steeg van 35 naar 152. er is duidelijk sprake van een opmars. Ook bij bijvoorbeeld doktersassistenten is deze trend zichtbaar.

In beroepen binnen en buiten de zorg is het gangbaar dat er meer zelfstandigen komen als er schaarste is aan personeel. Praktijkeigenaren vrezen dat het groeiende aantal zzp’ers ervoor zorgt dat de lonen en tarieven van (tandarts)assistenten de komende jaren omhoog gaan.

Mag het wel?
Of het wettelijk gezien in de haak is dat preventie- of tandartsassistenten als zelfstandige werken, is niet duidelijk. Een assistent verricht gedelegeerde werkzaamheden en heeft daarom geen zelfstandige verantwoordelijkheid. Daarom kan gesproken worden van een ‘gezagsverhouding’, wat niet toegestaan is bij zzp’ers. Hierdoor kan de fiscus bij controle mogelijk naheffingen in rekening brengen. Ook is niet altijd duidelijk hoe het zit met de beroepsaansprakelijkheid als een assistent als zelfstandige werkt, maar in feite werkt onder verantwoordelijkheid van de praktijkhouder.

(bron: Arts & Auto)

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws