“Door het overlijden van Michiel de Cleen verloor ik een dierbare vriend én mijn werk”

DOOR: Annemiek During

Ruim dertig jaar geleden las de toen 19-jarige Sandra Bos een advertentie in de krant: algemeen tandarts Michiel de Cleen was op zoek naar een ‘Zonnetje in huis’. Ze voelde zich aangesproken en vertrok vanuit haar ouderlijk huis in Den Helder naar Amsterdam. Michiel ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een van de beste en bekendste tandarts-endodontologen van Nederland, Sandra groeide met hem mee. Tot Michiel afgelopen december plotseling overleed en Sandra niet alleen een dierbare vriend, maar ook haar werk verloor.

Nog niet zo lang geleden lazen Sandra en Michiel de sollicitatiebrief terug die zij als jong meisje schreef. “We hebben er hard om gelachen”, vertelt Sandra. “Ik was echt een broekie, zonder ervaring en opleiding. Het leek me gewoon leuk werk en de grote stad lonkte.” Michiel durfde het aan en Sandra werd in het diepe gegooid; aan de stoel leerde ze het vak. Vanaf het begin hebben de twee een goede klik. “We hadden dezelfde humor en hielden van dezelfde muziek. Ook vond ik het heel leuk dat hij van mode hield. Hij had er echt gevoel voor en we konden er eindeloos over praten. Al snel bloeide er een mooie vriendschap op.”

Lerares Nederlands en masseuse

Na zes jaar in de tandartspraktijk gewerkt te hebben, begon het te kriebelen. Sandra besloot om de hbo-lerarenopleiding Nederlands te volgen en in het onderwijs te gaan werken. Ze gaf een aantal jaren les op een middelbare school en heeft anderstaligen Nederlands geleerd. “Dat was natuurlijk iets heel anders dan mijn werk in de praktijk, maar óók heel leuk. Het is zo mooi als mensen eerst geen woord Nederlands spreken en ze na een tijdje een gesprek kunnen voeren.”

Al die tijd houdt Sandra contact met Michiel. “We zagen en spraken elkaar regelmatig. Toen ik besloot om mijn werk als assistent weer op te pakken, ging ik natuurlijk terug naar hem.” Toch verlaat ze Michiel nogmaals. “Met drie kinderen groeiden we uit ons huisje in de Pijp. Daarom verhuisden we naar Zutphen, waar ik mijn eigen massagepraktijk startte. Maar ook toen bleef het samenwerken met Michiel me trekken. In 2016 besloot ik om drie of vier keer per week de reis van het oosten naar Amsterdam af te leggen om hem te assisteren tijdens zijn kanaalbehandelingen.”

“Het is een groot verlies, voor iedereen die hem gekend heeft én voor de endodontologie”

Complexe behandelingen

Michiel de Cleen was een van de beste tandarts-endodontologen van ons land. “Hij heeft in totaal zo’n 14.000 wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd, waarvan ik er ongeveer 6.000 met hem samen heb gedaan. Doordat we elkaar zo goed aanvoelden en zo lang samen hebben gewerkt, konden we elkaar lezen. Ik begreep elke blik en elke beweging. Daar kon ik perfect op inspelen. Ik vond het fantastisch dat het me lukte om alles rondom een behandeling zo goed te regelen en organiseren dat hij zich volledig kon richten op het uitvoeren ervan.” De kanaalbehandelingen die Michiel en Sandra samen uitvoerden, waren complex en uitdagend. “Onze patiënten waren doorverwezen door hun eigen tandarts, waar de behandeling niet helemaal gelukt was, of als er een herbehandeling moest plaatsvinden. Er was dus altijd iets bijzonders aan de hand: er was bijvoorbeeld een vijl afgebroken of het wortelkanaal was heel krom of geoblitereerd. Naast kanaalbehandelingen werden patiënten ook doorgestuurd voor chirurgische behandelingen, zoals apexresecties. Voordat de behandeling begon, maakten we samen een plan. We bekeken de röntgenfoto’s en wisten dan precies waar we problemen konden verwachten. Het was net een puzzel die we samen oplosten, want Michiel vroeg ook aan mij wat ik ervan dacht. Dat vond ik zó leuk. Ik ben echt uitgegroeid van een assistent die alles moest leren tot iemand met inspraak. We konden van elkaar leren.”

Michiel de Cleen was één van de bekendste tandarts-endodontologen in Nederland. Hij overleed plotseling in december 2021. FOTO: MIRLO

De behandelingen duurden soms wel twee uur en werden in alle rust uitgevoerd. “Toen ik in mijn beginjaren als tandarts- en preventieassistent werkte, ging alles op hoog tempo. Dat was niks voor mij. Ik doe veel liever lange behandelingen. We zetten een muziekje aan en werkten heel erg geconcentreerd. We waren er echt voor de patiënt; we legden uit wat we gingen doen, maar verder praatten we niet over de patiënt heen. Dat vonden wij allebei fijn. En patiënten ook. Dat bleek wel uit de lange wachtlijst; mensen wachtten graag een lange tijd om door Michiel behandeld te worden.”

Een groot verlies

Dinsdag 7 december 2021 begon als een dag als alle andere. Sandra had de voorbereidingen getroffen voor een behandeling en wachtte, samen met receptioniste Froukje Holtrop, op Michiel. Maar hij kwam niet. En zou nooit meer komen. Michiel de Cleen overleed op 59-jarige leeftijd aan een acute hartstilstand. “Het was een enorme klap. Hij had nog zoveel plannen. Zo wilde hij nog veel meer fietsvakanties maken met zijn partner Fieke de Beukelaer en was hij nog lang niet klaar met zijn werk. Het is een groot verlies, voor iedereen die hem gekend heeft én voor de endodontologie. Want hij was een steengoede tandarts-endodontoloog. Op zijn crematie heb ik verteld dat patiënten regelmatig zeiden dat ze er vreselijk tegenop zagen, maar dat het ontzettend meegevallen was. Dat kwam echt door Michiel. Hij kon verdoven als de beste en was een fijn mens om bij te zijn.”

Met het wegvallen van Michiel, verloor Sandra ook haar werk. “Ik heb het eerst even rustig aan gedaan, om alles een beetje te verwerken. Als zoiets heftigs gebeurt, ga je nadenken en reflecteren. Wat wil ik nu? Het werken in de mondzorg blijft mijn passie. Daarnaast heb ik het nog steeds erg naar mijn zin in mijn massagepraktijk. En wie weet is lesgeven aan tandartsassistenten in de toekomst ook een optie; ik heb natuurlijk ook de nodige ervaring opgedaan als docent. De tijd zal het uitwijzen.”

“We konden elkaar lezen. Ik begreep elke blik en elke beweging. Daar kon ik perfect op inspelen”

Nieuwe baan, nieuwe samenwerking

Voor nu is Sandra blij met haar nieuwe uitdaging als assistent van Anita Meijssen, ook tandarts-endodontoloog en een bekende van Michiel. “De broer van Michiel tipte me dat zij op zoek was naar een assistent. Sinds februari werk ik met haar samen in Amsterdam. Dat is natuurlijk wennen, maar we kunnen het heel goed met elkaar vinden en ik heb er alle vertrouwen in dat ook wij een mooie samenwerking opbouwen. Ze vraagt me soms hoe Michiel iets aangepakt zou hebben en hoe ik ergens tegenaan kijk. En helemaal leuk: we werken met de microscoop van Michiel. Zo is er altijd iets tastbaars van hem aanwezig.”

Sandra moet verder zonder hem, maar toch ook niet helemaal. “Michiel heeft me zó veel geleerd, over het vak en over het leven. Dat neem ik de rest van mijn leven met me mee.”

Start het gesprek

  1. Hoi Sandra, ik schrik behoorlijk van dit bericht. Wist hier nog helemaal niks van, probeerde Michiel net te bellen, maar kreeg op alle nummers de informatietoon. Veel liefs en succes samen met Anita.
    Groet, Kees.

  2. Mooie tekst. Prachtige samenwerking. Het leven is niet altijd complex. Gewoon goed je best doen voor iedereen. En samenwerken. Een goede samenwerking kan moeilijk zijn maar geeft ook veel rijkdom terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws