Bijna 1 op de 10 mensen is de afgelopen twee jaar niet naar de tandarts geweest. Dat concludeert Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek onder bijna 10.000 panelleden. De patiënten gaven aan dat ze de mondzorg mijden door angst voor de tandarts of te hoge kosten. Ook speelde afgelopen jaren angst voor coronabesmetting een rol.
Als mensen mondzorg mijden, kunnen ze in een vicieuze cirkel terechtkomen, meldt de Patiëntenfederatie. Het kan bij deze patiënten in de toekomst leiden tot problemen met het gebit, tot zwaardere behandelingen en oplopende kosten. Ook kan er algehele gezondheidsschade en verlies van kwaliteit van leven optreden.
De federatie denkt dat het werkelijke aantal mensen dat de mondzorgpraktijk niet bezoekt hoger ligt. Vermoedelijk doen mensen die niet naar de praktijk komen ook minder snel mee aan een onderzoek naar tandartsbezoek.
Om schadelijke gevolgen in de toekomst te voorkomen, pleit de Patiëntenfederatie voor een nationaal onderzoek vanuit het VWS naar tandartsbezoek. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen om welke groepen het gaat en wat de belangrijkste belemmeringen zijn. Als de redenen om de tandarts te mijden duidelijk zijn, kan de politiek effectieve maatregelen treffen, aldus de federatie.
Mensenrechtenorganisatie Dokters van de Wereld wil een oproep doen aan de politiek om de mondzorg weer op te nemen in het basispakket en is hiervoor een petitie gestart (zie www.doktersvandewereld.org). De organisatie geeft aan dat tandziekten door productiviteitsverlies zorgen voor maatschappelijke kosten van zo’n 3 miljard euro per jaar. Opname van mondzorg in het basispakket levert minder hoge kosten op. Volgens het CPB kost deze maatregel tussen de 1,2 en 1,9 miljard euro per jaar.