Tips voor mondzorg aan Parkinsonpatiënten

UTRECHT – In Nederland zijn ruim 50.000 patiënten met de ziekte van Parkinson. Bij deze ziekte zijn hersenen steeds minder in staat om de spieren aan te sturen. Een Parkinsonpatiënt kan in jouw behandelstoel belanden. Waar moet je als paro-, preventie- of tandartsassistent dan op letten? Marjolein van Stiphout, tandarts-gehandicaptenzorg en voorzitter van de Stichting Mondzorg en Parkinson, geeft tips.

Bij de ziekte van Parkinson sterven neuronen die in de hersenen de neurotransmitter dopamine produceren langzaam af. Dopamine zorgt juist voor het aansturen van de spieren. In de loop der tijd uit zich dit in stijfheid, traagheid en trillen. Deze motorische verschijnselen kunnen ook in het orofaciale gebied optreden. Dat kan zorgen voor een vlakke mimiek, moeite met kauw- en slikbewegingen en zachte spraak.

TIP 1: Openheid

Een open communicatie over de ziekte is essentieel. Elke Parkinsonpatiënt heeft weer andere klachten. Hoe uit Parkinson zich bij deze patiënt? Waar loopt hij of zij tegenaan? Soms is er ook sprake van schaamte, bijvoorbeeld voor het gebit of omdat iemand moeite heeft om een lange behandeling te ondergaan.

TIP 2: Dagelijkse mondverzorging bespreken

De mondverzorging kan moeilijk worden door de verschijnselen van Parkinson. Vooral interdentaal reinigen kan ingewikkeld zijn. Bespreek met de patiënt hoe je dit kan oplossen. Welke aspecten van de mondverzorging zijn moeilijk en verdienen extra aandacht? Als een patiënt het bijvoorbeeld niet volhoudt om twee minuten te poetsen, kan hij op het ene moment de bovenkaak goed poetsen en op een ander moment de onderkaak.

TIP 3: Kies een passende tijd voor een afspraak

De patiënt is voor zijn functioneren afhankelijk van medicatie. Vooral in de beginfase van de ziekte werkt medicatie goed om de symptomen te onderdrukken. Probeer bij het plannen van een behandeling dus rekening te houden met de goede en minder goede momenten van de patiënt en neem de tijd voor een behandeling.

TIP 4: Rust en vertrouwen

Tijdens een behandeling is het belangrijk dat de patiënt op zijn gemak is. Dit geldt uiteraard voor alle patiënten, maar stress kan bij een patiënt met de ziekte van Parkinson de schokkende bewegingen verergeren.

(bron: KNMT)

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws