Prehistorische haai had soms kiespijn

UTRECHT – De misvormde, gespleten tand van een prehistorische haai is waarschijnlijk ontstaan door het eten van een stekelige vis. De gespleten tand veroorzaakte kiespijn. Het onderzoek naar de misvormde tand van de megalodon verscheen enkele weken geleden in het vakblad Paleontology and Evolutionary Science.  

Onderzoek naar het gebit van levende en uitgestorven haaien kan helpen om meer te weten te komen over de tandontwikkeling van mensen. Zo kan het ook bijdragen aan oplossingen van tandproblemen bij mensen.

Het nieuwe onderzoek richtte zich op een bijna tien centimeter grote tand van de gigantische, uitgestorven megalodon. De onderzoekers vergeleken de gespleten tand van de haai met normale haaientanden. Bij moderne haaien raken tanden misvormd als ze op iets scherps bijten, dus de onderzoekers vermoeden dat een stekelige vis of een steek van een pijlstaartrog de oorzaak vormt van de gespleten tand bij de megalodon.

Overigens blijft dit speculatie en is het moeilijk om een definitieve oorzaak vast te stellen. Haaien hebben namelijk geen benige skeletten maar skeletten van kraakbeen. Kaken blijven daardoor vaak niet bewaard. Daarnaast verwisselen haaien regelmatig hun tanden, waardoor je niet kunt zien wat er in de rest van de kaak gebeurt.

(bron: Scientias)

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws