DOOR: Hedwig Fossen
Uit onderzoek van de Universiteit van Pisa blijkt dat ragers en rubberen stokers de meest effectieve hulpmiddelen zijn voor interdentale reiniging bij parodontitispatiënten. De Italiaanse onderzoekers namen vier verschillende methoden van mondverzorging onder de loep. Ze vergeleken de mate van plaque en gingivitis na gebruik van verschillende methoden van interdentale reiniging.
De bevindingen komen overeen met eerder onderzoek, maar dit onderzoek toont de effectiviteit van ragers en rubberen stokers voor het eerst specifiek aan bij patiënten met parodontitis. Wereldwijd lijdt ongeveer dertig procent van de volwassenen boven de 50 jaar aan deze aandoening. Parodontitis is de belangrijkste oorzaak van verlies van elementen. De onderzoekers geven aan dat goede interdentale reiniging cruciaal is bij deze patiënten.
Aan het onderzoek deden zestig patiënten met parodontitis mee, verdeeld in vier gelijke groepen. Eén groep gebruikte alleen de tandenborstel, één groep poetste tanden en gebruikte daarnaast flossdraad, één groep gebruikte na het poetsen interdentale ragers en de laatste groep maakte gebruik van rubberen stokers na het poetsen. De onderzoekers volgden de patiënten gedurende vijf weken waarin ze drie keer de mate van plaque en bloeding van het tandvlees beoordeelden.
Bij de patiëntengroepen die ragers of rubberen stokers gebruikten bleek na vijf weken meer afname in plaque en gingivitis te zien dan bij de patiënten die alleen poetsten of poetsten in combinatie met flossdraad. Bij alle groepen was vermindering van plaque en gingivitis te zien, maar ragers en rubberen stokers verminderde dit sterker. De onderzoekers vonden geen voordeel van flossdraad als toevoeging aan het tandenpoetsen. Een tekortkoming van de studie is dat er een relatief kleine groep patiënten is gebruikt.
Het onderzoek, getiteld ‘Interdental plaque reduction after the use of different devices in patients with periodontitis and interdental recession: A randomized clinical trial’, werd op 11 januari 2022 online gepubliceerd in het International Journal of Dental Hygiene, voorafgaand aan opname in een nummer.
Jammer dat ze niet ook de (populaire) houten tandenstoker hebben meegenomen in deze studie.
Ik ben heel benieuwd of deze echt beter werkt dan een rubber stoker