Je werkplek: zit dat wel goed? | Aflevering 4

DOOR Amber Denekamp

De orthoassistent

In de vorige edities hebben we gekeken naar het werk van de stoelassistent en de preventieassistent. We hebben nog niet gekeken naar het prachtige werk van de orthoassistent. Voor mij is het elke keer weer een plezier om in de orthodontiepraktijk te zijn. Het is altijd dynamisch, met meestal veel jonge mensen. Het werk is voor een groot deel niet te vergelijken met het werk van een andere mondzorgverlener. Daarom nu speciale aandacht voor de orthoassistent.

Vooropgesteld, in elke praktijk wordt anders gewerkt en elke praktijk is anders ingedeeld. Toch probeer ik een aantal tips te geven waar je mee aan de slag kan.

  1. Kinderen zijn beweeglijk en liggen soms niet goed stil, maar probeer toch je patiënt goed te plaatsen. De meeste kinderen zijn heel flexibel en kunnen goed met je meebewegen. Zeg tegen je patiënt dat jullie samen een team zijn. Als de patiënt goed ligt, ben jij eerder klaar. Merk je dat je steeds scheef zit? Beweeg het hoofd van de patiënt dan vaker mee. Dit vergt wel flink wat oefening. Ga uit van je eigen prettige werkhouding. Beweeg dan het hoofd van de patiënt zo dat je het werkgebied goed ziet en er makkelijk bij kan.
  2. Organiseer je tray. Het klinkt erg simpel, maar vaak zie ik dat trays niet handig zijn ingedeeld of veel te vol liggen. Daardoor moet je verder reiken en dit kost meer tijd en kracht.
  3. Onderhands – bovenhands. Bekijk kritisch of je wel ontspannen werkt. Bij het hanteren van tangen en de blauwe lamp kan je meestal onderhands en bovenhands werken. Bij bovenhands werken heb je je hand op het instrument/lamp of tang. Je elleboog gaat dan de lucht in. Dit is onnodig vermoeiend. Bij onderhands werken ligt je hand onder het instrument of de tang. Je armen kunnen dan meestal ontspannen blijven hangen. Bij het hanteren van de blauwe lamp is dit niet zo moeilijk. Bij het hanteren van tangen wel! Kijk of een collega dit kan, en vraag advies. Probeer het ook bij eenvoudige verrichtingen.
  4. Kan je tweehandig werken? Vraag tijdens de pauze eens aan je collega’s of zij tweehandig tangen kunnen hanteren. Op elke praktijk tref ik altijd wel een assistent die met beide handen kan werken. Kan je dit niet? Kijk dan eens of een collega dit wel kan en leer hiervan. Het voordeel is dat je de inspanning kan verdelen, ,maar ook dat je niet onnodig je arm hoeft op te tillen. Dit vergt uiteraard wel oefening! Probeer het eerst in eenvoudige taken.

We kunnen niet zonder de zelfstandige, technische en handige orthoassistenten. Het zijn echte aanpakkers. Zorg goed voor jezelf. En geef jezelf de uitdaging om eens op een andere manier te proberen te werken.

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws