Column Astrid Kuiper: Zijn dromen bedrog?

We hebben een logé. Al een aantal maanden verblijft hij bij ons. ‘t Is een Rus. Hij heet Benja – naar een personage uit een Russische roman. ’t Is een ‘blauwe Rus’ zogezegd. En hij is zeven jaar oud. Eigenlijk woont ie in Amsterdam, maar nu dus voor een poosje in Friesland. De kleine kater is lief, aanhankelijk, maar bovenal eigenzinnig. Terwijl ik deze column schrijf komt hij bij me liggen op de buitentafel. En leest mee. Regelmatig wandel ik met ‘m. Hij in een tuigje met lijn, ik ernaast. Terwijl ik dromerig naar een mooie zonsondergang staar is hij in de ban van iets anders: muizen vangen. Voor ik het in de gaten heb, trekt ie aan de lijn om met een spitsmuis in z’n bek en zijn staart fier omhoog gekruld richting schuifpui te lopen. Ik geef de muis haar vrijheid terug. Spitsmuizen schijnen bij gevaar een vreselijke stank af te scheiden; daarom beet Benja waarschijnlijk niet door. Zijn gebit is er immers wel voor uitgerust om prooien te vangen én te verscheuren. Wanneer hij even later uitgebreid gaapt, gunt ie mij een inkijk in zijn bek. Fantastisch! Héél kleine incisieven – ‘microdontie’– zie ik, daarnaast enorme, maar dan ook écht enorme hoektanden, premolaren en molaren. Nog diezelfde nacht droom ik dat Benja is ontsnapt en dat ik hem terugvind zonder cuspidaten. Wat een vreemde droom.

Misschien hebben jullie er zelf ook wel eens over gedroomd of het iemand horen vertellen, in de praktijk of ergens anders­ ­– het verliezen van gebitselementen tijdens een droom. Wat zegt zo’n droom nou eigenlijk? Heeft zo’n droom überhaupt een eenduidige betekenis, vraag ik me af?

Enig leeswerk levert als eerste resultaat op dat het dromen over het verlies van gebitselementen heel regelmatig voorkomt. Maar liefst 39 procent van de mensen droomt daar wel eens over, zo blijkt uit een onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology. De Griekse droomuitlegger Artemidoros van Daldis (ca. 135 – ca. 200) schreef er al over in zijn Droomboek.

Tanden, menen psychologen, verwijzen in je dromen naar zaken als eigenwaarde en zelfverzekerdheid. Dromen over het uitvallen van gebitselementen is niet per se een teken van psychisch ongemak, zeggen ze. Je kunt volgens hen deze droom op vijf verschillende manieren uitleggen. De beroemde psycholoog Carl Jung stelt dat deze droom gunstig nieuws brengt of iets vertelt over wedergeboorte of transformatie: groei en verandering. Weer anderen melden dat de droom ook iets kan zeggen over onzekerheid en schaamte, staat voor verlies van controle of voor verlies en rouw. Wetenschappers uit het eerdergenoemde artikel vonden een link tussen de droom en een pijnlijk gebit door knarsen. Hier is echter sprake van de kip en het ei: knarst men door de enge droom of ontstaat de droom door het tandenknarsen.

Zijn dromen bedrog? Nee, niet helemaal. Twee dagen na mijn droom ontsnapte Benja echt. Via het dakraam, dak, platte dak en container stapte hij de tuig- en lijnloze wereld in. Was mijn droom dan misschien een voorteken geweest? Tja… wie zal het zeggen. Gelukkig vond ik onze logé terug in de tuin van de buren – mét hoektanden en al!

Astrid Kuiper is preventieassistent en bve-docent. Zij was tot voor kort werkzaam bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Friesland, MCL Leeuwarden en is schrijver van kinderboeken. Contact: astridmkuiper@hotmail.com

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws