Je werkplek: zit dat wel goed? | Aflevering 5

DOOR: Amber Denekamp

De stoelassistent en de tandarts: hoe werkt het?

In de vorige artikelen heb je al het een en ander kunnen lezen over de fysieke belasting in de tandheelkunde en in het vak als assisterende. Er is onder meer aandacht besteed aan de ortho- en de preventieassistent. Elk vak kent weer zijn eigen fysieke belasting.

Je hebt eerder kunnen lezen over zittend en staand werken en de samenwerking met de tandarts. In dit artikel wil ik daar nog eens aandacht aan besteden. Dit keer met een opdracht erbij. Als je wil kan je dit artikel uitknippen en tijdens de koffie of tijdens het volgende teamoverleg met de tandarts(en) bespreken. Want werken in de tandheelkunde is teamwork, de een kan niet zonder de ander.

Waarom passen onze benen niet onder de stoel?

Ligt het aan het lengteverschil tussen assistent en tandarts? Is de stoel te dik? Deze vragen krijg ik bij bijna elk bezoek aan de praktijk te horen. Vaak passen de assistent en tandarts niet goed onder de stoel met de benen, omdat de stoel niet goed ingesteld staat. De patiënt, zeker bij het behandelen in de onderkaak, zit te veel. Het is beter als de tandarts de stoel voor zowel het behandelen in de onder- als de bovenkaak horizontaal legt. De stoel kan in het geheel dan nog wat omhoog. Zo is er meestal voldoende ruimte voor vier benen onder de stoel.

Maar als de tandarts op de klokpositie van 11 of 12 uur zit, dan kan het ook vaak zijn dat de assistent niet meer kan zitten. Ga dan staand verder. Het is daarom ook mooi als de tandarts steeds kan afwisselen tussen 9-12 uur (voor rechtshandige tandartsen, linkshandigen spiegelbeeld). Zo is er steeds ruimte voor de assistent om te zitten.

Wie doet wat?

Veel tandartsen weten niet voldoende wat een assistent allemaal kan. Of, wat een assistent allemaal wil doen. Maak dit bespreekbaar. Hoe mooier je kan samenwerken, hoe beter voor allebei. Voor de assistent meer dynamisch en afwisselend werk, voor de tandarts meer rust en overzicht. Soms gaat het om simpele dingen, zoals helpen om de tong of wang af te houden. Veel assistenten hebben (ooit) geleerd een cofferdam aan te brengen. Maar hoe vaak doe je dit? Als je afspreekt dat jij dit steeds doet, heeft de tandarts weer even tijd voor wat anders.

Werken jullie al helemaal four-handed? Dat kan basaal of complex. Als je alleen de basisprincipes van four-handed werken gebruikt, geef je alleen de handinstrumenten en een deel van de materialen aan. Als je complex four-handed werkt, geef je ook de dynamische instrumenten aan en alle materialen. Dit vergt veel oefening en snelheid van beide partijen. Maar als het goed loopt, is het heerlijk om naar te kijken. Een goed geoliede machine!

Sommige tandartsen hebben de neiging om de afzuiger of blauwe lamp steeds van de assistent over te nemen. Mijn advies is om dit bij de assistent te laten. Zo heeft ieder zijn eigen taak en verantwoordelijkheid en leidt dit ook bij de tandarts niet tot een ongewenste belasting.

Laat jezelf zien

Assistenten zijn geschoold in samenwerken. Laat zien wat je kan bijdragen en wat je vaker wenst te doen. Goed samenwerken vergt tijd en oefening. Het vergroot het werkplezier als dit steeds soepeler gaat. Vraag er tijdens een overleg eens tijd voor. Voor de assistent, de tandarts én de patiënt levert een goede samenwerking alleen maar voordelen op.

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws