Podcast: Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag?

DOOR: Hedwig Fossen

“Je kan ook niks, haal die zuiger daar weg!” kreeg tandartsassistente Annet naar haar hoofd geslingerd van de tandarts. Ze kreeg te maken met machtsmisbruik en kleinerend gedrag in de tandartspraktijk waar ze werkte. In de nieuwe aflevering van podcast Mondzaken, de podcast van Dental Tribune, doet ze haar verhaal. Ook Sheila Peeters, vertrouwenspersoon bij ArboNed, is te gast.

13% van de werknemers heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, van machtsmisbruik tot seksuele intimidatie. Vooral vrouwen, jongeren en uitzendkrachten zijn hiervan het slachtoffer. Ook in mondzorgpraktijken komt het voor. Peeters: “Aandacht besteden aan het onderwerp heeft al een enorm preventieve werking. Daarnaast moet het management het goede voorbeeld geven.”

Voor Annet had het gedrag waar ze vier jaar lang mee te maken kreeg een enorme impact op haar werk en leven. Al die jaren werkte ze in een praktijk waar de tandarts haar controleerde, kleineerde en ongewenste grappen maakte. Vanwege deze werksituatie belandde ze uiteindelijk in een burn-out. Door haar verhaal te vertellen hoopt Annet anderen met soortgelijke ervaringen te helpen om vooral tijdig hulp te zoeken.

De 19e aflevering van Mondzaken behandelt alle relevante vragen over grensoverschrijdend gedrag in de mondzorgpraktijk. Wat is grensoverschrijdend gedrag precies? Hoe kan een vertrouwenspersoon hierbij helpen en zou dit een intern of extern persoon moeten zijn? En wat kun je als praktijk doen om ongewenst gedrag te voorkomen? Dit en meer is te beluisteren in de volledige aflevering via SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

De naam van Annet is om privacyredenen gefingeerd.

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws