Hoe lager het inkomen, hoe minder tevreden over het gebit

DOOR: Hedwig Fossen

UTRECHT – Wie een laag inkomen heeft, is vaker ontevreden met zijn gebit. Dat blijkt uit nieuwe analyses van de Gezondheidsenquêtes van 2020 en 2021, gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het goede nieuws, zo blijkt uit de analyse, is dat de meeste mensen tevreden zijn over hun mondgezondheid. Maar bij de 20 procent huishoudens met het laagste inkomen is dat minder vaak het geval. 62 procent van de laagste inkomens vindt de eigen mondgezondheid ‘goed of zeer goed’. Bij de hoogste inkomens is dat 76 procent.

Voor dit verschil zijn een aantal redenen te bedenken. Uit de cijfers blijkt dat mensen met een laag inkomen minder vaak naar de tandarts gaan, minder financiële middelen hebben om uitgebreide tandartsbehandelingen te betalen en minder vaak een aanvullende tandartsverzekering hebben. Daarnaast schiet de eigen mondverzorging bij mensen met een lager inkomen mogelijk tekort.

De Gezondheidsenquêtes laten zien dat het loont om regelmatig op controle te komen. Een periodiek bezoek aan de mondzorgpraktijk stimuleert de mondverzorging en helpt mondproblemen te voorkomen of in een vroeg stadium te herkennen.

Vrouwen positiever
In de cijfers valt verder op dat vrouwen positiever over hun mondgezondheid zijn en vaker dan mannen aangeven dat ze recent naar de tandarts zijn geweest. Verder bleken mensen met een lager inkomen en zonder aanvullende zorgverzekering – niet heel verrassend – vaker een kunstgebit te hebben dan andere inkomensgroepen.

Bron: CBS

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws