“Ik ben een pietje-precies en krijg rust van regeltjes”

DOOR: Annemiek During

Stewardess of tandartsassistent? Daar twijfelde de jonge Kim Dirksen jaren geleden tussen. Het werd het laatste. Dat bleek een goede keuze. Bijna tien jaar werkte de 32-jarige Bodegraver met ontzettend veel plezier als assistent, waarvan drie jaar deels als preventieassistent. Tot ze vier jaar geleden de kans kreeg om een carrièreswitch te maken naar kwaliteitsmanager bij Fresh Tandartsen. “Het was best wennen om in plaats van met mensen met mijn computer te werken. Maar dit werk past heel goed bij mij en ik ben blij dat ik deze stap gezet heb.” 

In 2008 had Kim de opleiding tot tandartsassistent afgerond en begon ze haar carrière bij Tandartsenpraktijk Lok-Copper in Gouda. Ze vertelt: “Het is een vrij kleine praktijk, waar ik heel veel geleerd heb van alle facetten van het mondzorgvak. Ik stond aan de stoel, deed baliewerkzaamheden, werkte in de omloop en assisteerde de implantoloog. Daardoor was het werk heel afwisselend en bleef het uitdagend.” Omdat er nog geen preventieassistent werkzaam was in de praktijk en Kim graag meer wilde leren, volgde ze in 2015 de opleiding. “Toen ben ik aan de slag gegaan met het Gewoon Gaaf-project. Dat is een preventiemethode speciaal voor kinderen tot 18 jaar, om ervoor te zorgen dat hun gebit gaaf is én blijft. Tijdens elke afspraak komt een onderdeel van de mondzorg aan bod: poetsen, gaatjes, voeding. Het is maar net wat een kind nodig heeft. Ook betrekken we de ouders erbij, omdat die niet altijd meekomen maar wel een belangrijke rol spelen in de mondgezondheid van kinderen. Ik vond het heel leuk en belangrijk werk. Want als je zo jong al aanleert om goed voor je mond te zorgen, heb je daar de rest van je leven baat bij.”

Kwaliteit in de praktijk

Tijdens haar werk in de praktijk werd het thema ‘kwaliteit’ voor Kim steeds belangrijker. “Er komen alsmaar regels en protocollen bij. Het is van belang dat je hier als praktijk van op de hoogte bent, zodat je ze kunt naleven en zo goede mondzorg kunt bieden. Kwaliteit is een enorm breed begrip: van het jaarlijks onderhouden van de röntgenapparatuur en het checken van de kwaliteit van het water tot het op orde hebben van alle diploma’s.”

De implantoloog in de praktijk waar Kim werkte is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI). Dat betekende dat ze allerlei overzichten met behandelingen moest aanleveren. “Zo valt er heel veel te regelen en bij te houden als het op kwaliteit aankomt. Ik kreeg de ruimte om dit op me te nemen en me ook te verdiepen in ISO-certificering. Daarvoor moet je een kwaliteitsmanagementsysteem opzetten, waarin je kunt aantonen dat je voldoet aan alle wet- en regelgeving en altijd bezig bent om de kwaliteit in de praktijk te verbeteren. Daar bleek ik goed in te zijn én het ook nog eens heel leuk te vinden.”

Kwaliteitsmanager bij Fresh Tandartsen
Zo’n vier jaar geleden werd de praktijk in Gouda overgenomen door Fresh Tandartsen, een landelijk netwerk van toen 24 mondzorgpraktijken. Kim zag gelijk een kans. “Ik had het gevoel dat ik nog veel meer te bieden had op het gebied van kwaliteit. Bij Fresh Tandartsen was er nog geen kwaliteitsmanager. Dat was een functie die ik dolgraag wilde invullen.” Vanaf die tijd werkte Kim drie dagen per week op het hoofdkantoor van Fresh Tandartsen in haar woonplaats Bodegraven en een dag per week als preventieassistent in Gouda. “Fresh Tandartsen is in de afgelopen jaren enorm gegroeid: inmiddels bestaat het netwerk uit 39 mondzorgpraktijken in heel Nederland. Als kwaliteitsmanager ben ik verantwoordelijk voor het implementeren en onderhouden van het kwaliteitssysteem binnen de praktijken en het Fresh Service Center. Hierbij volg en signaleer ik ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit, norm- en wetgeving op de voet.”

“Ik had het gevoel dat ik nog veel meer te bieden had op het gebied van kwaliteit. Daarom heb ik een carrièreswitch gemaakt”

Kim bezoekt alle praktijken om advies te geven en ervoor te zorgen dat alles op orde is. Zo zijn de praktijken voorbereid op controles, ook wel externe audits genoemd. “Mijn doel is dat alle medewerkers relaxed ontspannen zijn als er een inspecteur binnenstapt, omdat ze weten dat ze voldoen aan alle wet- en regelgeving. De veiligheid van de medewekers en patiënt staat natuurlijk altijd voorop.” Daarnaast houdt Kim zich bezig met de Arbo-protocollen in de praktijken. “Daarbij gaat het om de werkomstandigheden van de medewerkers in de praktijk. Is er bijvoorbeeld voldoende daglicht en ventilatie in de behandelruimte? Staat voor iedereen het bureau op de juiste hoogte afgesteld? En hoe houden we het risico op prikincidenten zo laag mogelijk?”

Veel mondzorgprofessionals vinden al die protocollen, richtlijnen en regels maar taaie materie. Kim niet. “Ik ben een pietje-precies. Ik hou ervan als alles strak en op orde is. Ik kan er niet tegen als iets afwijkt. Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik krijg rust van regeltjes. Deze eigenschap zorgt ervoor dat ik dit werk goed kan uitvoeren én er zoveel plezier uit haal.” Toch was het voor Kim wel even wennen om van de praktijk naar kantoor te gaan. “Het kantoorleven is heel anders dan de zorg. Computers zijn toch anders dan mensen. Maar gelukkig kom ik nog veel in de mondzorgpraktijken. Dan valt wat ik op de computer heb uitgewerkt samen met de mensen uit de praktijk.”

“Mijn doel is dat alle medewerkers goed voorbereid en ontspannen zijn als er een inspecteur binnenstapt, omdat ze weten dat ze voldoen aan alle wet- en regelgeving”

Nóg een nieuw avontuur

Met de groei van Fresh Tandartsen was het niet meer vol te houden om haar werk als kwaliteitsmanager te combineren met haar werkzaamheden als preventieassistent. “Er is zoveel te doen, dat ik wel 24/7 zou kunnen werken. Daarom heb ik afgelopen mei besloten om mijn werk als preventieassistent over te dragen aan een collega, bij wie de kinderen nu in goede handen zijn.”

Dit jaar is Kim namelijk nog een nieuw, groot avontuur aangegaan: zij en haar man, met wie ze in 2019 trouwde, zijn ouders geworden van zoontje Joa. “Mijn zwangerschapsverlof was een mooi moment om te stoppen als preventieassistent. Nu ben ik sinds een maand weer aan het werk, nu 36 uur verdeeld over vier dagen als kwaliteitsmanager. Dat is soms best pittig. Want ook als ik een kort nachtje heb gehad, moet ik toch weer fris op mijn werk verschijnen. Het is wel fijn dat ik mijn werktijden veel beter zelf kan indelen dan als preventieassistent. Een uurtje eerder beginnen of langer doorwerken is geen probleem; er liggen geen patiënten in de stoel te wachten. Mijn ouders en schoonouders passen op als wij aan het werk zijn, waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over mijn zoontje. Het gaat supergoed en ik geniet enorm van het moederschap.”

Hoe zorgt Kim er met haar drukke leven dan toch voor om soms even haar gedachten te verzetten? “Donderdag is mijn vrije dag. En vrij is vrij. Vroeger klapte ik regelmatig nog even mijn laptop open, maar nu doe ik dat niet meer. Ik wil er die dag echt voor mijn zoontje zijn en dingen doen waar ik niet bij na hoef te denken. Dat doe ik de rest van de week al genoeg.” Ook vindt Kim rust in het sporten. “Ik sport twee keer per week: een keertje stijldansen en een keer naar de sportschool. Dat heb ik echt nodig om weer op te laden. Maar weet je wat heel erg scheelt? Ik vind mijn werk gewoon ontzettend leuk. Daar krijg ik energie van!”

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws