Tarieven voor mondzorg flink omhoog

Door: Hedwig Fossen

Alles werd het afgelopen jaar duurder, zo ook een bezoek aan de mondzorgpraktijk. De tarieven voor mondzorg zijn per 1 januari 2023 met maar liefst 7,7 procent gestegen, meldt BNR. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de prijzen voor de mondzorg op basis van stijgingen van lonen en prijzen. Dit jaar is de inflatie hoger dan normaal, waardoor de tarieven extra toenemen.

Hoewel de stijging fors is, ligt deze nog steeds onder het huidige inflatiepercentage van ongeveer 10 procent. Net als in andere branches krijgen ook mondzorgpraktijken te maken met bijvoorbeeld hogere energieprijzen, gestegen personeelskosten en prijsstijgingen bij apparatuur en materialen.

Stijging van de kosten kan ervoor zorgen dat mensen zich niet aanvullend verzekeren voor mondzorg en de tandarts gaan mijden. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, omdat dat op termijn kan leiden tot gebitsproblemen en hoge zorgkosten.

Volgens Hans de Vries, voorzitter van de KNMT, hangt het mijden van de tandarts niet altijd samen met hoge(re) kosten. “Toen tandheelkunde in het ziekenfonds zat, ging 20 procent van de Nederlanders überhaupt niet naar de tandarts. En in bepaalde wijken gaat 20 tot 30 procent van de kinderen niet naar de tandarts, terwijl het niets kost.”

Het is daarom belangrijk dat zorgverzekeraars duidelijk maken dat mondzorg voor kinderen in de basisverzekering zit, stelt De Vries. Daarnaast kunnen gemeenten communiceren dat je een beroep op hen kunt doen als je in de knel komt, om je te laten ondersteunen bij zorgkosten.

Bron: BNR Nieuws

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws