Waarom niet met lange mouwen behandelen?

In de winter kan het aantrekkelijk zijn om met een dikke trui met lange mouwen aan het werk te gaan. De richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken steekt hier een stokje voor: tijdens patiëntgebonden werkzaamheden mag dit niet en zijn korte mouwen de norm. Waarom eigenlijk? Hier zijn twee redenen waarom je als assistent je lange mouwen beter thuis kunt laten.

  1. Handhygiëne

Handhygiëne is de belangrijkste maatregel om het risico op overdracht van micro-organismen te verminderen. Je kunt je handen en polsen niet goed wassen als je lange mouwen draagt. Mouwen worden nat en met opstropen raak je met vieze handen je mouwen aan. Na het wassen raak je met schone handen weer je vieze mouwen aan om ze naar beneden te doen.

  1. Voorkomen kruisbesmetting

Met korte mouwen voorkom je dat je met je mouw de patiënt raakt. Aerosolen en spetters kunnen op je mouw terecht komen. Met korte mouwen bescherm je dus de patiënt én jezelf.

Er kunnen redenen zijn om de onderarmen te bedekken, zoals een bepaald geloof, tatoeages, een wond of litteken. Maar hierbij geldt dat de richtlijn Infectiepreventie leidend is en dat de veiligheid van de patiënt voorop staat. Om deze redenen mag er dus geen uitzondering gemaakt worden. Als alternatief kun je bijvoorbeeld arm sleeves kopen. Deze plastic hoes bedekt je arm of lange mouw. Na iedere patiënt vervang je de sleeve. Je kunt ook afspreken dat je een shirt of schort met lange mouwen na iedere patiënt vervangt.

Bron: KNMT

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws