Podcast: Hoe ziet de ideale wachtkamer eruit?

TEKST: HEDWIG FOSSEN

Het is niemands hobby: wachten. Zeker niet als je op de tandarts wacht. De patiënt kan ongeduldig worden, of zich onzeker voelen over wat er komen gaat. Als mondzorgpraktijk kun je wel proberen om het wachten zo aangenaam mogelijk te maken. Wat is er nodig voor een prettige inrichting van de wachtkamer? En wat kun je als assistent doen als patiënten langer moeten wachten, door bijvoorbeeld uitlopende afspraken? Dit komt aan bod in de 21e aflevering van de podcast Mondzaken.

In de podcast zijn omgevingspsycholoog Joren van Dijk en tandarts Erik de Maijer te gast. “Met wachten geef je een stukje controle weg,” verklaart Van Dijk het onprettige gevoel dat je in een wachtkamer kan bekruipen. “Als je moet wachten, ben je overgeleverd aan een ander.” Wanneer patiënten lang moeten wachten, is het belangrijk om een stukje controle terug te geven door ze te vertellen hoelang het nog gaat duren. “Zeg ‘sorry’ voor het lange wachten,“ raadt De Maijer aan. “Uitloop probeer ik zo veel mogelijk te voorkomen. Als het gebeurt, kan er een assistent naar de wachtkamer lopen om een toelichting te geven.”

Wachten is vooral vervelend als je langer moet wachten dan je op had gerekend. Of wanneer je heftige emoties ervaart, bijvoorbeeld wanneer er iets spannends staat te gebeuren bij de tandarts. De tijd lijkt dan langer te duren dan hij werkelijk duurt. Van dat laatste heeft De Maijer een treffend voorbeeld. Na een ski-ongeluk moest hij op de uitslag van röntgenfoto’s wachten. “Toen kon ik er geen boek of andere afleiding bij pakken, omdat ik de uitslag te spannend vond. De tijd leek heel lang te duren en dat maakte het wachten vervelend.”

Om het wachten te veraangenamen, geven zowel Van Dijk als De Maijer tips. Zo hebben planten in de wachtkamer een stress verlagend effect, maar daarbij moet je wel letten op hygiëne door de vliegjes die er op af komen. Ook is het belangrijk om een goed zichtbaar bordje te plaatsen dat naar de wc verwijst. Van Dijk vertelt dat je met de indeling van de wachtruimte mensen niet moet dwingen om interactie met elkaar aan te gaan, maar je moet die interactie ook niet uitsluiten. “Je ziet dat mensen zich gaan afzonderen als ze verplicht tegenover elkaar moeten zitten. Je zou de ruimte kunnen indelen in compartimenten voor privacy. Het verschilt per persoon of ze een gesprek aan willen gaan of niet.”

Beluister de nieuwe aflevering van Mondzaken via Apple PodcastsGoogle Podcasts of Spotify.

 

Start het gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats uw opmerking!
Vul hier uw naam in

Advertentie
Advertentie

Ontvang onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang als eerste het laatste nieuws in je mailbox

Het laatste nieuws